Pytanie nadesłane do redakcji
Chciałbym na jeden miesiąc przestać spożywać mleko, chcę się przekonać, czy potwierdzą się informacje o laktozie. Mam kilka pytań odnośnie do żywienia, ponieważ zawsze na śniadanie jem płatki owsiane z mlekiem. Czym mógłbym zastąpić mleko? Czy kefir, twaróg i różnego rodzaju sery również zawierają "laktozę", podobno nietrawioną przez nasz organizm? Dodam, że mój współczynnik BMI wynosi 20,5, mam 23 lata i dziennie na wysiłek fizyczny przeznaczam więcej niż godzinę. Liczę na odpowiedź.
Pozdrawiam, Jan K.
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Rezygnacja ze spożycia mleka, nie oznacza rezygnacji z płatków owsianych, które dotychczas jadał Pan na śniadanie. Jeśli chce Pan wykluczyć mleko krowie i jego przetwory ze swojej diety, płatki owsiane może Pan spożywać z mlekiem roślinnym, np. ryżowym, owsianym, migdałowym czy sojowym. Doskonałym sposobem zastąpienia mleka jest również dodatek kefiru, jogurtu, maślanki lub zsiadłego mleka. Proszę pamiętać jednak, że te produkty są źródłem laktozy, jednakże lepiej tolerowanej.
Dla przykładu jogurt zawiera około 30% więcej laktozy (17 g) niż pełne mleko krowie (12 g) i to dzięki znajdującym się w nim bakteriom mającym własną laktazę (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus) jest on lepiej tolerowany. Twaróg i inne rodzaje serów także zawierają laktozę, jednak w mniejszej ilości niż samo mleko krowie. Sery twarde (tj. cheddar, szwajcarski) zawierają zwykle mało laktozy i mogą być spożywane, w przeciwieństwie do serów miękkich, zazwyczaj bogatych w laktozę.