Podstawą żywienia niemowląt jest mleko matki, natomiast u dzieci, które nie mogą być karmione piersią – mleko modyfikowane. Na rynku dostępne są mieszanki oparte na modyfikowanym mleku krowim lub kozim. Niezależnie od źródła pochodzenia białka, skład jakościowy i ilościowy tych preparatów dostosowany jest do potrzeb żywieniowych dzieci w 1. roku życia.
Fot. pixabay.com
Pełne, niemodyfikowane mleko (krowie lub kozie) nie jest natomiast rekomendowane u niemowląt. Jego ilość w diecie nie powinna przekraczać 500 ml/d, nawet u dzieci >1. roku życia. Wynika to z ryzyka rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci, których dieta oparta jest przede wszystkim na mleku niemodyfikowanym.
Oczywiście, w ramach rozwijania się preferencji smakowych można od czasu do czasu podać niemowlęciu ser kozi lub jogurt jako przekąskę, jednak wprowadzając pokarmy uzupełniające, warto zwrócić uwagę, aby wybierać te bogate w żelazo.
Do produktów bogatych w żelazo zalicza się:
- mięso: wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik
- ryby: sardynki
- jaja: żółtko jaja kurzego
- produkty zbożowe: chleb żytni (szczególnie na zakwasie), chleb razowy, pumpernikiel, chleb graham, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasza jaglana, kasza gryczana
- warzywa: boćwina, bób, burak, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka, szczaw, szpinak
- owoce: porzeczki, poziomki, maliny, awokado
- owoce suszone: morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki
- nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, soja
Piśmiennictwo
1. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C. i wsp.: Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2017; 64 (1): 119–1322. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Med. Prakt. Pediatr., 2021; 1 (133): 23–44