Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak uniknąć podjadania?

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia

Podjadać uwielbia każdy. Wydaje się to bezkarne, gdyż trudno wówczas sprawdzać liczbę kalorii. Po pewnym czasie sięganie po przekąski staje się odruchowe. Niestety zwykle są to przekąski bogatokaloryczne o małej objętości, np. chipsy i ciastka.


Fot. pixabay.com

Stałe podjadanie prowadzi do spożywania nadmiernej liczby kalorii. To zaś – do nadwagi, a w konsekwencji nawet do otyłości. Z tego powodu warto się zatrzymać na chwilę i zastanowić, dlaczego to robimy.

Istnieje kilka sposobów, aby uniknąć podjadania. Na początku należy się zastanowić – dlaczego to robimy? Główną z przyczyn jest nieregularne spożywanie posiłków, zwykle spożywamy ich za mało (2–3 posiłki o dużej objętości). W wyniku takiego postępowania stężenie cukru we krwi gwałtownie się zmniejsza, co jest przyczyną nagłych napadów głodu i niepohamowanego apetytu. Sięgamy wówczas po produkty kaloryczne, niekoniecznie zdrowe. Ponadto jemy wtedy szybciej i zwykle nakładamy podwójną porcję, a po posiłku czujemy się przejedzeni i ociężali.

Aby uniknąć podjadania, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach:

  • Jedz posiłki częściej, ale o mniejszej objętości (najlepiej 5 posiłków dziennie).
  • Posiłki odpowiednio zbilansowane pod względem kaloryczności oraz zawartości składników pokarmowych spożywaj o stałych porach.
  • Traktuj jedzenie jako coś wyjątkowego (nie oglądaj w tym samym czasie telewizji). Jedz wolno, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Jedzenie może być czymś więcej niż wrzucaniem w siebie mało wartościowych produktów.
  • Między posiłkami pij wodę mineralną, herbatę owocową lub ziołową.
  • Gdy poczujesz chęć przekąszenia czegoś po raz kolejny, wybierz się na spacer, na przejażdżkę rowerem, na basen lub na aerobik. Pamiętaj, że podjadanie zwykle nie jest wynikiem głodu. Organizm domaga się tego, do czego został przyzwyczajony.
  • Wyeliminuj z listy zakupów niezdrowe przekąski. Zastąp je świeżymi owocami, warzywami i orzechami. Są to dozwolone przekąski, które oprócz kalorii dostarczą organizmowi wartościowych składników oraz witamin. Ponadto doskonale zaspokoją głód.
  • Notuj, co jesz, a później oblicz, ile kalorii* zostało dostarczonych przez cały dzień. Z pewnością pomoże ci to uświadomić, jak dużo niepotrzebnych kalorii spożywasz.
    *skrótowo stosuje się termin kaloria, natomiast rzeczywiste zapotrzebowanie energetyczne oraz kaloryczność produktów oblicza się za pomocą kilokalorii (kcal)
  • Wszystko, co jesz, nakładaj na talerz. Postępując w ten sposób, będziesz mieć większą kontrolę nad ilością spożywanego pokarmu.

Pamiętaj

Stosując się do wyżej wymienionych zasad, można zredukować – nawet dwukrotnie – liczbę kalorii dostarczanych dziennie. W ten łatwy sposób można się pozbyć niepotrzebnych fałdek tłuszczu, nawet jeśli pozwolisz sobie na małe odstępstwa.
09.03.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?