×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Topinambur - właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kuchni

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Topinambur – inaczej słonecznik bulwiasty – roślina pochodząca z Ameryki Północnej, spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym. Jako pierwsi uprawiali ją Indianie z plemienia Topinamboore – stąd też pochodzi jej charakterystyczna nazwa. Do Europy topinambur trafił za sprawą Krzysztofa Kolumba.


Fot. pixabay.com

Wartość odżywcza topinamburu

Bulwy topinamburu zawierają przede wszystkim węglowodany oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu, a także witaminy i składniki mineralne. Należy zwłaszcza podkreślić szczególnie dużą zawartość w nich potasu.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g gotowanych bulw topinamburu.

Składnik pokarmowy Zawartość w 100 g
woda 80,2 g
wartość kaloryczna 41 kcal
węglowodany 16 g
białko 1,6 g
tłuszcze 0,1 g
witamina C 2 mg
witamina B1 0,1 mg
witamina A 0,02 mg
potas 420 mg
wapń 30 mg
sód 3 mg
żelazo 0,4 mg
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2005

Topinambur – właściwości prozdrowotne

O właściwościach prozdrowotnych tej rośliny decyduje inulina – naturalny polisacharyd zaliczany do złożonych z cząsteczek ß-D-fruktozy fruktooligosacharydów. Jej zawartość w bulwach topinamburu wynosi 16 g na 100 g produktu. Inulinę zalicza się do prebiotyków, czyli składników żywności niepodlegających trawieniu, które selektywnie stymulują rozwój i/lub aktywność jednego szczepu lub ograniczonej liczby szczepów bakterii w jelicie grubym i w ten sposób korzystnie wpływają na stan zdrowia człowieka.

Mówiąc prościej, inulina jest pożywką dla korzystnych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym człowieka, a to z kolei zapewnia prawidłowy skład mikrobioty jelitowej i hamuje możliwość wzrostu bakterii chorobotwórczych.

Wykorzystanie topinamburu w kuchni

Bulwy topinamburu – swoim kształtem przypominające imbir – charakteryzuje słodki, orzechowy smak. Najczęściej roślinę spożywa się po uprzednim ugotowaniu lub pieczeniu – wówczas konsystencją przypomina marchewkę lub korzeń pietruszki. Z topinamburu można przygotować także frytki i chipsy (pieczone w piekarniku). Ponadto bulwy wykorzystuje się do przygotowania zup, sosów, a nawet hummusu. Mogą być również spożywane w formie surówek. Co więcej, topinambur nadaje się do przygotowania w zalewie octowej albo w postaci kiszonek.

Piśmiennictwo

Mystkowska I., Zarzecka K.: Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Postępy Fitoterapii 2/2013.
Mystkowska I., Zarzecka K., Gugała M. i wsp.: Właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Probl. Hig. Epidemiol. 2015, 96 (1): 64–66.
Szewczyk A., Zagaja M., Bryda J. i wsp.: Topinambur – new possibilities for use in a supplementation diet. Ann Agric Environ Med. 2019; 26 (1): 24–28. doi:10.26444/aaem/102767.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

14.03.2022
Zobacz także
  • Kurkumina i jej prozdrowotne działanie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta