×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Witamina B6

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Witamina B6 składa się z trzech blisko spokrewnionych form pirydyny: pirydoksyny, pirydoksalu, pirydoksaminy oraz fosforanów tych związków.


Fot. pixabay.com

Główną formą witaminy B6 występującą w osoczu jest fosforan pirydoksalu pełniący ważną rolę w przemianach zachodzących w organizmie, m.in.:

  • jest koenzymem dla niektórych enzymów biorących udział w przemianach aminokwasów
  • bierze udział w metabolizmie węglowodanów złożonych, kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i cholesterolu
  • jest niezbędny w syntezie hemu
  • wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
  • wzmaga odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
  • uczestniczy w syntezie niacyny z tryptofanu.

Samoistne niedobory witaminy B6 występują bardzo rzadko, częściej wiążą się z brakiem w diecie innych witamin z grupy B. Niemniej jednak niedostateczne spożycie tej witaminy może powodować m.in.:

  • zmiany zapalne skóry i błon śluzowych
  • zmiany w obwodowym układzie nerwowym
  • zwiększoną podatność na zakażenia
  • niedokrwistość.

Organizm człowieka toleruje większe dawki witaminy B6, jednakże wykazano, że przy długotrwałym spożyciu w ilości powyżej 2 g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne. Nadmiar tej witaminy jest niekorzystny w chorobach degeneracyjnych mózgu.

Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest związane z ilością spożywanego białka. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę może się też pojawiać w przypadku zwiększonego spożycia tłuszczu. W produktach pochodzenia roślinnego przeważa witamina B6 pod postacią pirydoksyny, a w produktach pochodzenia zwierzęcego głównie jako pirydoksal i pirydoksamina.

Głównym źródłem witaminy B6 są:

  • produkty zbożowe
  • ziemniaki
  • a także mięso i wędliny.


Zawartość witaminy B6 w 100 g wybranych produktów spożywczych
kasza gryczana 0,67 mg
pieczywo żytnie 0,06–0,19 mg
pieczywo pszenne 0,03–0,17 mg
wieprzowina 0,17–0,52 mg
wołowina 0,25–0,46 mg
mięso indycze 0,28–0,59 mg
mięso kurczaka 0,31–0,55 mg
kapusta pekińska 0,23 mg
brukselka 0,28 mg
papryka czerwona 0,45 mg
ziemniaki 0,30 mg
29.05.2012
Zobacz także
  • Witaminy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta