Pytanie nadesłane do redakcji:
Odebrałam wynik badania IgE mleka krowiego (<0,10) i chciałabym się dowiedzieć, jaki wynik wskazuje na nieobecność alergii.
Odpowiedziała:
dr n. med. Jolanta Wasilewska
Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej
Pracownia Zaburzeń Snu
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Mleko krowie jest dla wielu dzieci ważnym składnikiem pokarmowym. Jednak u niektórych dzieci może wywoływać objawy choroby alergicznej, takie jak zmiany na skórze, wymioty, biegunki, kaszel, duszność i wiele innych.
Alergia na mleko krowie może przebiegać zarówno ze zwiększonym (częściej), jak i z prawidłowym (rzadziej) stężeniem we krwi przeciwciał IgE przeciwko białkom mleka krowiego.1 Im większe stężenie tych przeciwciał, tym większe prawdopodobieństwo alergii na mleko krowie.2 Z drugiej jednak strony możliwe jest także zwiększenie we krwi stężenia przeciwciał u dzieci zdrowych bez objawów choroby.
Za graniczną przyjmuje się wartość swoistych IgE przeciw białkom mleka krowiego powyżej 0,35 kU/L. Objawy chorobowe alergii na mleko występują zwykle przy wyższych stężeniach tj. 1 kU/L lub więcej.3
Podana przez Panią wartość stężenia swoistych IgE <0,1 kU/L jest prawidłowa i oznacza, że objawy chorobowe u Pani dziecka nie zależą od udziału przeciwciał IgE, czyli dziecko nie ma alergii zależnej od IgE. Badanie to nie wyklucza innych rodzajów alergii na mleko.
Piśmiennictwo:
1. Kaczmarski M. i wsp.: Polskie stanowisko w sprawie alergii pokarmowej u dzieci i młodzieży. Post. Dermatol. Alergol., 2011; Suppl: S92
2. Celik-Bilgili S., Mehl A., Verstege A. i wsp.: The predictive value of specific immunoglobulin E levels in serum for the outcome of oral food challenges. Clin. Exp. Allergy, 2005; 35: 268-273
3. Sampson H.A., Ho D.G.: Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. J. Allergy Clin. Immunol., 1997; 100: 444-451