×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Które produkty zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu?

dr n.med. Dominika Wnęk
dietetyk
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Słyszałam, że jabłka i zielona herbata zmniejszają stężenie „złego” cholesterolu. Czy są jakieś inne produkty o podobnym działaniu?


Fot. pixabay.com

Do produktów, które także przyczyniają się do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego i jego frakcji miażdżycorodnej zalicza się dodatkowo ryby, migdały oraz płatki owsiane, a zwłaszcza zawarty w nich beta-glukan.

Spożycie tłustych ryb morskich, do których zalicza się łososia, makrelę, sardynkę i śledzia, dostarcza do naszego organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 (omega-3), a dokładnie – kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Poza poprawą profilu lipidowego działają one także antyarytmicznie i przeciwzapalnie.

Ostatnie badania wskazują także, że spożycie migdałów może zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcję LDL. Za ten korzystny efekt zdrowotny są odpowiedzialne liczne prozdrowotne substancje w nich zawarte, do których zalicza się: błonnik pokarmowy, fitosterole i białka roślinne. Inne kardioprotekcyjne komponenty charakterystyczne dla migdałów to: alfa-tokoferol, arginina, magnez, miedź, mangan, wapń i potas.

Ostatnio zwraca się także uwagę na znaczenie w diecie płatków owsianych, a zwłaszcza na zawarty w nich beta-glukan. Jest to organiczny związek chemiczny, a dokładnie polisacharyd, któremu przypisuje się właściwości zmniejszające stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL. Beta-glukan redukuje także ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych ze wszystkimi ich następstwami. Warto więc wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu na śniadanie owsiankę, a na podwieczorek garść migdałów.

Piśmiennictwo:

Berryman C.E. i wsp.: Effects of almond consumption on the reduction of LDL-cholesterol: a discussion of potential mechanisms and future research directions. Nutr. Rev., 2011; 69: 171–185
Charlton K.E. i wsp.: Effect of 6 weeks' consumption of β-glucan-rich oat products on cholesterol levels in mildly hypercholesterolaemic overweight adults. Br. J. Nutr., 2011; 3: 1–11
Marchioli R. i wsp.: N-3 polyunsaturated fatty acids in heart failure: mechanisms and recent clinical evidence. Cell. Mol. Biol. (Noisy-le-grand), 2010; 56: 110–130
13.04.2016
Zobacz także
  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
  • Czy duże stężenie cholesterolu HDL chroni przed miażdżycą?
Inne pytania
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Przykładowy jadłospis dla osób po ostrym zapaleniu trzustki
  • Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
  • Jak się sprawdza otyłość brzuszną?
  • Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Poradnik świadomego pacjenta