×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Przykładowy jadłospis w profilaktyce chorób układu krążenia

Dr hab. med. Małgorzata Malczewska-Malec, mgr Dominika Wnęk

I Śniadanie

  • chleb graham z miękką margaryną, polędwica drobiowa
  • sałatka z pomidora, ogórka i cebuli z niewielką ilością oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • kawa z mlekiem 1,5% tł. (bez cukru)

Zdrowa kanapka

II Śniadanie

  • chleb razowy z miękką margaryną z serem twarogowym chudym i papryką
  • sałatka owocowa: z jabłka, kiwi i mandarynki

Obiad

Zupa

  • krem brokułowy z brązowym ryżem

II danie

  • kasza gryczana z gulaszem drobiowym
  • kapusta kiszona z niewielką ilością oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)

Podwieczorek

  • jogurt naturalny

Kolacja:

  • pieczywo pełnoziarniste z margaryną miękką
  • łosoś wędzony
  • ogórek surowy
  • herbata bez cukru

13.04.2016
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Dieta cukrzycowa
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Hipercholesterolemia
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w osteoporozie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta