Zmniejszenie spożycia soli kuchennej, glutaminianu sodu i sodu w produktach przetworzonych uratuje życie siedmiu milionom osób – ocenia WHO i dodaje, że państwa członkowskie nie wdrażają związanych z tym zaleceń.
Fot. Los Muertos Crew/ pexels.com
Wszystkie 194 państwa członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) zobowiązały się, że do 2030 roku zmniejszą spożycie sodu o 30 proc. Tymczasem jedynie 5 proc. z tych krajów prowadzi politykę redukcji sodu – wynika z analizowanego raportu WHO z 2023 r.
WHO zaleca, aby ograniczyć spożycie soli do 5 gramów dziennie. Jednak średnie jej zużycie wynosi 10,8 gramów, czyli ponad dwa razy więcej niż limit.
Jak przypomina prof. n. rol. Dominika Głąbska z SGGW, w marcu tego roku WHO oceniło postępy krajów wdrażających politykę ograniczania spożycia sodu i ich wpływ na spożycie sodu w diecie i choroby układu krążenia. Okazało się, że tylko Brazylia, Chile, Czechy, Litwa, Malezja, Meksyk, Arabia Saudyjska, Hiszpania i Urugwaj posiadają kompleksowy pakiet polityk mających na celu ograniczenie spożycia soli, a precyzyjniej – sodu.
– Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (chlorek sodu), ale występuje on również w przyprawach zawierających glutaminian sodu oraz w wielu produktach przetworzonych – wylicza, cytowana na stronie SGGW, prof. Głąbska, kierownik studiów podyplomowych „Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne”.
WHO wskazała cztery kierunki działań na rzecz ograniczania sodu w żywności. Pierwszym z nich jest zmiana składów recepturowych – tak, aby żywność zawierała mniej soli i ustalanie docelowych ilości sodu z poziomu polityki państwa. Drugim – ustanowienie polityki zamówień publicznych w celu ograniczenia spożycia żywności bogatej w sól lub sód w instytucjach publicznych. Trzecią kwestią jest obowiązkowa etykieta z przodu opakowania, która pomaga konsumentom wybrać produkty o niższej zawartości sodu. Czwartym zadaniem państw jest komunikacja z obywatelami dotycząca zmiany zachowań i kampanie w środkach masowego przekazu mające na celu zmniejszenie spożycia soli i innych form sodu.