×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

WHO zaleca ograniczanie spożycia sodu

Zmniejszenie spożycia soli kuchennej, glutaminianu sodu i sodu w produktach przetworzonych uratuje życie siedmiu milionom osób – ocenia WHO i dodaje, że państwa członkowskie nie wdrażają związanych z tym zaleceń.


Fot. Los Muertos Crew/ pexels.com

Wszystkie 194 państwa członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) zobowiązały się, że do 2030 roku zmniejszą spożycie sodu o 30 proc. Tymczasem jedynie 5 proc. z tych krajów prowadzi politykę redukcji sodu – wynika z analizowanego raportu WHO z 2023 r.

WHO zaleca, aby ograniczyć spożycie soli do 5 gramów dziennie. Jednak średnie jej zużycie wynosi 10,8 gramów, czyli ponad dwa razy więcej niż limit.

Jak przypomina prof. n. rol. Dominika Głąbska z SGGW, w marcu tego roku WHO oceniło postępy krajów wdrażających politykę ograniczania spożycia sodu i ich wpływ na spożycie sodu w diecie i choroby układu krążenia. Okazało się, że tylko Brazylia, Chile, Czechy, Litwa, Malezja, Meksyk, Arabia Saudyjska, Hiszpania i Urugwaj posiadają kompleksowy pakiet polityk mających na celu ograniczenie spożycia soli, a precyzyjniej – sodu.

– Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci. Głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna (chlorek sodu), ale występuje on również w przyprawach zawierających glutaminian sodu oraz w wielu produktach przetworzonych – wylicza, cytowana na stronie SGGW, prof. Głąbska, kierownik studiów podyplomowych „Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne”.

WHO wskazała cztery kierunki działań na rzecz ograniczania sodu w żywności. Pierwszym z nich jest zmiana składów recepturowych – tak, aby żywność zawierała mniej soli i ustalanie docelowych ilości sodu z poziomu polityki państwa. Drugim – ustanowienie polityki zamówień publicznych w celu ograniczenia spożycia żywności bogatej w sól lub sód w instytucjach publicznych. Trzecią kwestią jest obowiązkowa etykieta z przodu opakowania, która pomaga konsumentom wybrać produkty o niższej zawartości sodu. Czwartym zadaniem państw jest komunikacja z obywatelami dotycząca zmiany zachowań i kampanie w środkach masowego przekazu mające na celu zmniejszenie spożycia soli i innych form sodu.

12.09.2023
Zobacz także
  • Sól i ostre przyprawy - czy zaostrzają zmiany trądzikowe? [wideo]
  • Sól – która najlepsza?
  • Dieta w nadciśnieniu tętniczym
  • Produkty obfitujące w sód
Wybrane treści dla Ciebie
  • Hipernatremia (nadmiar sodu) - przyczyny, objawy, leczenie
  • Hiponatremia (niedobór sodu) - przyczyny, objawy, leczenie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta