×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Chronodieta

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Chronodieta to komponowanie posiłków zgodnie z porą dnia. Opracowana przez francuskiego dietetyka, dr. Alaina Delabos wraz z profesorem Jeanem-Robertem Rapin w 1986 r. Wywodzi się ona z tradycyjnej medycyny indyjskiej (ajurwedy) i starożytnej medycyny chińskiej.


Fot. pixabay.com

Według autora diety, jedzenie białek, tłuszczów i węglowodanów o właściwej porze sprzyja zdrowiu i mniejszej masie ciała. Jak twierdzi, intensywność procesów trawienia i wchłaniania składników odżywczych jest różna i zależy od pory dnia.

Dieta zaleca przerwy miedzy posiłkami wynoszące 4–6 godzin. Ważne jest, by śniadanie stanowiło najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia. Powinny się w nim znaleźć wszystkie składniki pokarmowe: białka, tłuszcze i węglowodany. Nie zaleca się, aby śniadanie dostarczało cukrów, w tym nawet owoców, miodu, słodzików czy sacharozy.

Obiad powinien składać się przede wszystkim z produktów białkowych. Powinna to być porcja chudego mięsa (kurczak, indyk, wołowina), jednak bez dodatku węglowodanów. Koniecznie do obiadu należy spożyć porcję surówki lub warzyw gotowanych na parze.

Kolejnym posiłkiem powinna być niewielka przekąska składająca się z kawałka gorzkiej czekolady lub niewielkiej ilości suszonych owoców.

Ostatnim posiłkiem powinna być kolacja składająca się z tych samych produktów co obiad, natomiast w mniejszej ilości. Po kolacji zaleca się poszczenie około 10–12 godzin.

Plusy diety

  • Nie wymaga liczenia kalorii, należy się tylko skupić na odpowiednim komponowaniu posiłków.
  • Zakłada spożycie produktów żywnościowych dostarczających dużych ilości białka, które daje uczucie sytości na dłuższy czas niż w przypadku spożycia węglowodanów.
  • Posiłki są komponowane w taki sposób, że dostarczają dużej ilości warzyw.

Minusy diety

  • W dłuższej perspektywie może powodować niedobory pokarmowe
  • Spożycie błonnika pokarmowego może być niewystarczające, co może prowadzić do zaparć
  • Nie ma dowodów naukowych, że chronodieta jest skuteczniejsza w redukcji masy ciała niż tradycyjna dieta redukcyjna
  • Brak badań klinicznych oceniających skuteczność i długoterminowe bezpieczeństwo stosowania
  • Może być nieakceptowalna przez osoby, które są jednak przyzwyczajone do spożycia produktów białkowych (mięs) z produktami węglowodanowymi (kasza, ryż, makaron).

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

02.07.2021
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta