Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady przygotowywania posiłków przez pacjentów z refluksem

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam pytanie dotyczące diety w chorobie refluksowej. Spotykam się z różnymi wypowiedziami i nie do końca wiem, co jest dozwolone, a co zakazane. Czy potrawy można dusić lub piec w piekarniku bez folii aluminiowej, rękawa foliowego czy pergaminu? Zależy mi na rozwianiu wątpliwości czego na pewno nie mogę jeść. Zdaję sobie sprawę, że na niektóre produkty każdy organizm inaczej reaguje i to też prosiłabym uwzględnić.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Choroba refluksowa to zespół objawów towarzyszących zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Typowe objawy to uczucie zgagi, pieczenia, możliwe są także tak zwane objawy pozaprzełykowe, jak np. kaszel, chrypka itd.

Jest to schorzenie przewlekłe, może trwać latami z różnym nasileniem objawów. Choroba refluksowa może znacznie wpływać na komfort oraz jakość życia.

Leczenie choroby refluksowej obejmuje postępowanie niefarmakologiczne (dieta, unikanie pewnych rodzajów aktywności fizycznej, normalizacja masy ciała w przypadku nadwagi lub otyłości, zaprzestanie palenia papierosów, odpowiednia pozycja podczas snu) oraz farmakoterapię (leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego, leki alkalizujące). W rzadkich przypadkach konieczne jest leczenie operacyjne.

Postępowanie dietetyczne w chorobie refluksowej obejmuje kilka zasad.

  1. Ogólnie niewskazane są pokarmy, które zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku, opóźniają opróżnianie żołądkowe, zwiększają wydzielanie żołądkowe, pobudzają receptory czuciowe w przełyku.
  2. Wskazane jest częstsze spożywanie mniejszych objętościowych posiłków, unikanie jedzenia w biegu (to znaczy łapczywego, szybkiego spożywania posiłków).
  3. Należy wyeliminować posiłki tłuste, ciężkostrawne (jak np. bigos, golonka itd.), pikantne.
  4. Należy wyeliminować napoje gazowane, mocną kawę i mocną herbatę, alkohol.

Na pewno nie można jeść smażonych, ociekających tłuszczem potraw, należy wykluczyć mocne kawę oraz herbatę, miętę. Pikantne, ostro doprawione pokarmy także są zabronione - zamiast, np. chili lepiej zastosować łagodniejsze przyprawy.

Co do sposobu przygotowania, często zaleca się pieczenie w folii, rękawie. Jednak nie jest to warunek konieczny w przygotowywaniu posiłków. Podstawą będzie unikanie wstępnego obsmażania przed duszeniem bądź pieczeniem w piekarniku. Zastosowanie rękawa lub folii ma na celu zatrzymanie aromatu i zabezpieczenie przed wysychaniem przygotowywanego jedzenia.

Dokładne wskazówki oraz lista pokarmów zabronionych i zalecanych zostały dokładnie opisane w dziale poświęconym dietom. Nasilenie objawów refluksu może być różne po różnych pokarmach i jest sprawą bardzo indywidualną. Jeden pacjent cierpi po zjedzeniu plasterka żółtego sera, podczas gdy drugi może go zjadać w dużych ilościach, nie odczuwając objawów. Niestety często pacjenci uczą się swojej listy rzeczy dozwolonych i zakazanych na podstawie obserwacji, jak reaguje ich organizm na poszczególne pokarmy.

Piśmiennictwo:

Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Tom I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007.
Materiały na www.dieta.mp.pl
21.01.2015
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?