Pytanie nadesłane do redakcji
Dieta na cały tydzień w chorobie wrzodowej (bakteria Helibacter pylori).
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Dieta w chorobie wrzodowej żołądka jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Odpowiednie żywienie ma na celu złagodzenie nieprzyjemnych objawów choroby (zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia) oraz zapobieganie ich nawrotom. Przestrzeganie restrykcyjnej diety jest niezbędne w okresach zaostrzeń choroby.
W okresie remisji, po ustąpieniu objawów można wrócić do normalnego żywienia, wykluczając z diety tylko te produkty i potrawy, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha).
Zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Z diety wyklucza się potrawy smażone na tłuszczu, tłuste sosy na zasmażkach, mocne wywary z mięsa lub kości, galarety z mięsa i ryb, wywary z silnie aromatycznych warzyw (seler, pietruszka korzeniowa), kawę naturalną, mocną herbatę, unika się warzyw zawierających dużo włókna strukturalnego, takich jak: kapusta, łodygi szparagów, produktów działających wzdymająco – suche nasiona roślin strączkowych.
W diecie należy uwzględnić także produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego: tłuszcze łatwostrawne, takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego: mleko, niekwaśny twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, ryby.
Należy ograniczyć produkty drażniące błonę śluzową żołądka: termicznie (potrawy zbyt zimne i zbyt gorące, które pobudzają motorykę żołądka i jelit, a gorące dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka), mechanicznie (produkty z dużą zawartością błonnika: pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych) oraz chemicznie (zbyt kwaśne owoce, nierozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane, pikantne przyprawy: pieprz, papryka, chili, musztarda, ketchup, ocet, sól).
Istotne jest zadbanie o częste i regularne spożywanie posiłków (4–5 razy dziennie), stosowanie odpowiednich technik kulinarnych (gotowanie potraw w wodzie lub na parze, a następnie pieczenie w folii aluminiowej), zaniechanie palenia tytoniu, które może utrudniać leczenie oraz zaprzestanie spożywania alkoholu.
Należy pamiętać o popijaniu leków wodą, gdyż istnieje ryzyko interakcji pomiędzy stosowanymi antybiotykami a składnikami zawartymi, np. w sokach (flawonoidy) i produktach mlecznych (wapń), co może narazić pacjenta na zmniejszenie działania antybiotyków lub zwiększać ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych. Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis dla osoby z prawidłową masą ciała o małej aktywności fizycznej.
Tabela. Przykładowy jadłospis w chorobie wrzodowej żołądka (1900-2000 kcal) | ||||
---|---|---|---|---|
posiłek | nazwa potrawy | składniki | miary domowe | gramy |
śniadanie I | kanapki z szynką z indyka | pieczywo pszenne margaryna wędlina z piersi indyka |
3 kromki 3 łyżeczki 3 plasterki |
105 g 15 g 60 g |
surówka z sałaty i pomidora | sałata pomidor bez skórki oliwa z oliwek |
mała główka 1 duży 1 łyżeczka |
90 g 150 g 5 g |
|
śniadanie II | jogurt 2% tł. naturalny wzbogacony w wapń, mus owocowy | jogurt naturalny banan brzoskwinia |
kubeczek 1 sztuka 1 sztuka |
200 g 150 g 150 g |
obiad | zupa pomidorowa z ryżem | zupa pomidorowa ryż biały natka pietruszki |
talerz 2 łyżki 1 łyżeczka |
250 g 20 g 5g |
dorsz na parze, ziemniaki, marchew z groszkiem | dorsz świeży koperek natka pietruszki ziemniaki puree margaryna marchewka na parze puree groszek na parze puree |
wielkości dłoni łyżka łyżeczka 4 małe sztuki łyżka 2 duże 2 garście |
150 g 10 g 5 g 300 g 10 g 200 g 100 g |
|
podwieczorek | ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem | ryż biały jabłko bez skórki cynamon świeża śmietanka słodka |
½ woreczka 1 sztuka łyżeczka 2 łyżki |
50 g 150 g 5 g 20 g |
kolacja | kanapki z twarogiem i warzywami, sok wielowarzywny | kajzerka twaróg chudy margaryna pomidor bez skóry sok wielowarzywny |
2 sztuki 2 plastry 3 łyżeczki 1 duży szklanka |
100 g 60 g 15 g 150 g 250 g |
W celu uzyskania tygodniowego jadłospisu można skorzystać z usług Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia.
Koszt – 300 zł.
e- mail: ocd@izz.waw.pl