Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Żółte herbaty

Pytanie nadesłane do redakcji

Żółte herbaty – jakie mają właściwości, czy są zdrowe?

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Żółta herbata wytwarzana jest z liści rośliny Camellia sinensis L. Proces ten jest nieco inny niż w przypadku pozostałych herbat chińskich. Liście herbaty żółtej podlegają kilku procesom, takim jak fotofermentacja, utlenianie enzymatyczne i fermentacja z udziałem mikroorganizmów. Tradycyjnie przygotowuje się ją, zalewając ok. 3 g mieszanki 150 ml wody o temperaturze 80oC. Napar jest gotowy po ok. 3 min.

Skład żółtej herbaty jest ciekawy. Pod względem zawartości katechin odmiana ta plasuje się na środkowej pozycji, między herbatami zieloną i białą (o dużej zawartości katechin) a czarną, czerwoną i oolong (o małej zawartości katechin). Żadna z pozostałych jednak nie ma tak zróżnicowanej ich zawartości. Przypuszcza się, że katechiny działają jako silne przeciwutleniacze. Zielona herbata, której przypisuje się właśnie takie właściwości, ma wyjątkowo dużą zawartość katechin. Niemniej jednak ostatnie badania donoszą, że w przypadku uszkodzeń tkanek wywołanych reakcjami wolnorodnikowymi lepiej ochraniać będzie herbata żółta. Ma to związek prawdopodobnie z powstawaniem bliżej nieokreślonych substancji w toku fermentacji mikrobiologicznej. Faktem jest, że picie żółtej herbaty zapobiega uszkodzeniom wywołanym procesami utleniania znacząco lepiej niż w przypadku innych herbat chińskich.

Na uwagę zasługuje również stężenie kwercetyny, które jest większe tylko w herbacie zielonej. Kwercetynie przypisuje się właściwości przeciwzapalne. W przypadku uszkodzeń naczyń krwionośnych jej podawanie bardzo dobrze wpływa na poprawę kondycji naczynia. Flawonoid, jakim jest kwercetyna, wykazuje również niewielkie działanie hipotensyjne (poprzez osłabienie działania angiotensyny). Usprawnia także pracę śródbłonka. Można się więc spodziewać, że regularne picie herbaty żółtej może wpłynąć pozytywnie na kondycję krążenia i prewencję nadciśnienia oraz miażdżycy.

Kwasy fenolowe: galusowy i cynamonowy, wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Badania potwierdziły, że mogą współdziałać w procesach zapobiegających peroksydacji (utlenianiu) lipidów. Chroni to komórki przed uszkodzeniami i powstawaniem zmian, np. miażdzycowych.

Kofeina i teobromina zawarte w herbacie żółtej mają działanie pobudzające, aktywizujące. Wpływają na zdolność koncentracji, niwelując dodatkowo uczucie zmęczenia i osłabienia. Herbata żółta może więc poprawiać w ten sposób wydajność organizmu i zwiększać efektywność pracy. Związki te rozszerzają także naczynia obwodowe oraz te znajdujące się w nerkach. Zwiększa się wówczas przesączanie kłębuszkowe, co daje efekt moczopędny.

Skład herbaty żółtej jest prawdopodobnie dalece bardziej złożony. Jak dotąd nie ma zbyt wielu badań określających dokładny skład naparu poszczególnych herbat. Wydaje się, że w toku procesów ich wytwarzania (np. fermentacji mikrobiologicznej) powstają substancje o silnych właściwościach przeciwrodnikowych. Ich stężenie jest szczególnie duże w herbacie żółtej, co może rzucić nowe światło na jej wykorzystanie.


27.03.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?