Pytanie nadesłane do redakcji
Witam serdecznie. Moje pytanie dotyczy picia drożdży spożywczych. Czy należy je zalewać wrzącą wodą? Czy tym sposobem nie tracą właściwości? Czy mają więcej zalet od tych w tabletkach dostępnych w aptece? Czekam na odpowiedź :) Pozdrawiam:)
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Przygotowując kurację drożdżową, niezbędne jest zalanie wrzątkiem wody lub mleka w celu pozbawienia aktywności drożdży, które mogłyby fermentować w przewodzie pokarmowym.
Temperatura wrzącej wody/mleka w momencie zalewania wrzątkiem już ma temperaturę niższą niż 100°C i szybko się obniża, dzięki czemu straty witamin są wątpliwe lub bardzo niewielkie. Do większych strat witamin dochodziłoby pod wpływem długotrwałej obróbki w stałej wysokiej temperaturze, np. gotowania, a nie jak w tym wypadku krótkotrwałego działania wysokiej temperatury (temperatura wody/mleka szybko się obniża).
Dodatkowo większość witamin z grupy B jest odporna na wysokie temperatury, a ich duża koncentracja w drożdżach, mimo nawet możliwych niewielkich strat powoduje, iż drożdże nadal dostarczają ich znacznych ilości witamin i minerałów, pozytywnie wpływających na cerę i włosy.