×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zasady żywienia pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego

Pytanie nadesłane do redakcji

Mój mąż ma wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Jaką dietę ma stosować? Co może jeść?

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"

Schorzenie charakteryzuje się zaczerwienieniem i rozpulchnieniem błony śluzowej jelita grubego, w której znajdują się krwawiące ubytki. Ubytki mieszczą się nie tylko w błonie śluzowej jelita, ale również w błonie podśluzowej, a czasem mięśniowej.

Przyczyna choroby nie jest do końca poznana. Uważa się, że jest to reakcja organizmu na nieswoisty alergen, np. bakteryjny. Jest to choroba, w której czynniki psychiczne odgrywają istotną rolę w występowaniu objawów, ich zaostrzeniu oraz zejściu choroby.

Co zatem jeść?

W związku z wahaniami intensywności objawów żywienie zależy od etapu choroby i jej przebiegu.

W okresie nasilenia objawów często stosuje się żywienie drogą pozajelitową (dożylną). Jednocześnie podaje się doustnie bezresztkowe (ubogie w błonnik pokarmowy) diety przemysłowe, np. Vivonex, Survimed, Terapin.

W okresie osłabienia objawów choroby rozpoczyna się żywienie produktami naturalnymi, niskoprzetworzonymi. Początkowo: słaba herbata, napar z rumianku, mięty, słaby rosół, galaretka z czarnych jagód bez cukru, marchewka puree, a poźniej sucharki, bułka, ryż, jajo na miękko, mięso gotowane mielone (drobiowe, cielęce, z chudych ryb: dorsz, pstrąg, mintaj), ziemniaki purée.

Po ustąpieniu objawów zaleca się spożywanie produktów lekkostrawnych o niskiej zawartości tłuszczu i błonnika. Staramy wprowadzić się do diety większą ilość białka oraz dbamy o prawidłowe spożycie energii, witamin, składników mineralnych.

Mleko wpływa negatywnie na chorych. Z racji wysokiej zawartości białka i wapnia w mleku, należy je zastąpić kefirem, jogurtem, serem twarogowym. Produkty są lepiej tolerowane niż mleko, ponieważ zawierają mniejsze ilości cukru mlecznego - laktozy. Należy je jednak wykluczyć w okresie nawrotu objawów choroby (biegunka, przelewanie w jelitach, kurczenie).

Warzywa najlepiej spożywać w postaci gotowanej, rozdrobnionej lub w formie soków. Nie należy spożywać surowych owoców - zastąpić je gotowanymi przecierami lub sokami owocowymi.

Należy unikać potraw:

  • tłustych
  • ciężkostrawnych
  • wzdymających (nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne)
  • długo zalegających w żołądku
  • ostro przyprawionych
  • alkoholu, kawy naturalnej, mocnej herbaty
  • w większych ilościach przetworów owocowych na cukrze i miodzie

Posiłki spożywać często, w małych objętościach, 5-6 razy na dobę.

13.01.2014
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zapalenia stawów w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa)
  • Biegunka
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta