Pytanie nadesłane do redakcji
Mój mąż ma wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Jaką dietę ma stosować? Co może jeść?
Odpowiedziała
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"
Schorzenie charakteryzuje się zaczerwienieniem i rozpulchnieniem błony śluzowej jelita grubego, w której znajdują się krwawiące ubytki. Ubytki mieszczą się nie tylko w błonie śluzowej jelita, ale również w błonie podśluzowej, a czasem mięśniowej.
Przyczyna choroby nie jest do końca poznana. Uważa się, że jest to reakcja organizmu na nieswoisty alergen, np. bakteryjny. Jest to choroba, w której czynniki psychiczne odgrywają istotną rolę w występowaniu objawów, ich zaostrzeniu oraz zejściu choroby.
Co zatem jeść?
W związku z wahaniami intensywności objawów żywienie zależy od etapu choroby i jej przebiegu.
W okresie nasilenia objawów często stosuje się żywienie drogą pozajelitową (dożylną). Jednocześnie podaje się doustnie bezresztkowe (ubogie w błonnik pokarmowy) diety przemysłowe, np. Vivonex, Survimed, Terapin.
W okresie osłabienia objawów choroby rozpoczyna się żywienie produktami naturalnymi, niskoprzetworzonymi. Początkowo: słaba herbata, napar z rumianku, mięty, słaby rosół, galaretka z czarnych jagód bez cukru, marchewka puree, a poźniej sucharki, bułka, ryż, jajo na miękko, mięso gotowane mielone (drobiowe, cielęce, z chudych ryb: dorsz, pstrąg, mintaj), ziemniaki purée.
Po ustąpieniu objawów zaleca się spożywanie produktów lekkostrawnych o niskiej zawartości tłuszczu i błonnika. Staramy wprowadzić się do diety większą ilość białka oraz dbamy o prawidłowe spożycie energii, witamin, składników mineralnych.
Mleko wpływa negatywnie na chorych. Z racji wysokiej zawartości białka i wapnia w mleku, należy je zastąpić kefirem, jogurtem, serem twarogowym. Produkty są lepiej tolerowane niż mleko, ponieważ zawierają mniejsze ilości cukru mlecznego - laktozy. Należy je jednak wykluczyć w okresie nawrotu objawów choroby (biegunka, przelewanie w jelitach, kurczenie).
Warzywa najlepiej spożywać w postaci gotowanej, rozdrobnionej lub w formie soków. Nie należy spożywać surowych owoców - zastąpić je gotowanymi przecierami lub sokami owocowymi.
Należy unikać potraw:
- tłustych
- ciężkostrawnych
- wzdymających (nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne)
- długo zalegających w żołądku
- ostro przyprawionych
- alkoholu, kawy naturalnej, mocnej herbaty
- w większych ilościach przetworów owocowych na cukrze i miodzie
Posiłki spożywać często, w małych objętościach, 5-6 razy na dobę.