Szeroki dostęp do informacji w dzisiejszych czasach sprawia, że świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowia i zdrowego odżywiania znacząco się zwiększa. Mając zatem na uwadze niezliczoną ilość publikowanych każdego dnia w Internecie treści, których wartość merytoryczna nierzadko pozostawia wiele do życzenia, warto przedstawiać popularne twierdzenia w świetle dowodów naukowych.

Fot. Pixabay.com
Zakwaszenie organizmu to jeden z tematów, które w ostatnich latach cieszą się szczególnie dużym zainteresowaniem osób zgłębiających na co dzień wiedzę z zakresu prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia. W Internecie i prasie niezwykle często można znaleźć informacje, że zakwaszenie organizmu jest stałym elementem towarzyszącym niemal każdemu człowiekowi, w związku z czym konieczne jest zastosowanie specjalnej strategii żywieniowej (np. diety „odkwaszającej”) bądź przyjmowanie suplementów diety bogatych w związki o działaniu alkalizującym. Pozostaje więc zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście jest to powszechny problem dzisiejszego społeczeństwa, które prowadzi bardzo intensywne życie zawodowe, czy raczej kolejna powszechnie powtarzana półprawda.
Równowaga kwasowo-zasadowa
Podejmując tematykę zakwaszenia organizmu, należy podać definicję równowagi kwasowo-zasadowej, której poważne zaburzenia mogą prowadzić do kwasicy lub zasadowicy. Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zostaje zachowany odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH oraz optymalny przebieg procesów życiowych organizmu. Prawidłowe stężenie jonów wodorowych (pH) krwi człowieka dla większości procesów przemiany materii mieści się w granicach 7,35–7,45. Utrzymanie stałego pH krwi wymaga optymalnego funkcjonowania mechanizmów regulacyjnych organizmu, do których zaliczamy system buforów krwi i tkanek, wydalanie nadmiaru CO2 przez płuca, usuwanie kwasów bądź zasad przez nerki oraz produkcję amoniaku. Istotnymi buforami krwi są układy: wodorowęglanowy, hemoglobinianowy i białczanowy. W tkankach z kolei kluczową rolę odgrywa układ fosforanowy. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej z całą pewnością są związane z zaburzonym funkcjonowaniem płuc, nerek oraz nieprawidłowym metabolizmem. Co więcej, nawet niewielkie odchylenie od optymalnego zakresu stężenia jonów wodorowych krwi może być groźne dla życia i zdrowia człowieka.
Stan nagromadzenia się we krwi nadmiernych ilości związków o charakterze kwaśnym bądź deficyt substancji o charakterze zasadowym, który wywołuje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej i obniżenie jej pH w kierunku kwasowym, nazywa się kwasicą lub acydozą. Wyróżnia się kwasicę metaboliczną lub oddechową. Na przykład kwasica ketonowa występuje w niewyrównanej cukrzycy, przy zwiększonym stężeniu ciał ketonowych (acetonu, kwasu acetooctowego, kwasu ß-hydroksymasłowego), a kwasica mleczanowa, charakteryzująca się zwiększonym stężeniem kwasu mlekowego we krwi, pojawia się w stanach niedotlenienia organizmu. Z kolei zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej prowadzące do zwiększenia stężenia jonów wodorowych krwi w wyniku na przykład nagromadzenia się w niej nadmiernych ilości substancji o charakterze zasadowym nazywa się zasadowicą lub alkalozą.
Żywienie a pH krwi i moczu
Stałość stężenia jonów wodorowych jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Żywienie w bardzo nieznacznym stopniu może wpływać na pH krwi; według doniesień naukowych może to być wpływ w zakresie 0,01–0,02 jednostek. Większe zmiany obserwowane są w pH moczu, które może zmieniać się nawet o ponad 1 jednostkę w zależności od sposobu żywienia. Odczyn moczu może więc być pomocnym i zarazem prostym wskaźnikiem tego, jakie produkty dominują w diecie. Można przyjąć, że w przypadku diety mieszanej pH moczu powinno być lekko kwaśne (6–6,5), u osób spożywających duże ilości mięsa, ryb, podrobów czy jaj – kwaśne (5–5,5), a u wegan czy wegetarian, w diecie których dominują produkty pochodzenia roślinnego – obojętne albo lekko zasadowe (7–8). Jeśli więc codzienny jadłospis obfituje w duże ilości warzyw, owoców, migdałów, mleka i jego przetworów oraz umiarkowaną ilość zbóż, mięsa, drobiu, jaj, ryb i orzechów, przypuszczalnie odczyn moczu będzie się mieścił w przedziale 6–7.
Zdolność produktów spożywczych do zakwaszania lub alkalizowania
Jednym z najczęściej stosowanych wskaźników do oceny potencjału kwasotwórczego jest PRAL, czyli potencjalne obciążenie kwasem nerek (potential renal acid load). Koncentruje się on na ilości białka, fosforu, potasu, magnezu i wapnia w żywności. Wynik wskaźnika PRAL uzyskuje się w milirównoważnikach (mEq) w przeliczeniu najczęściej na 100 g produktu lub czasami na porcję spożytą w ciągu jednego dnia.
Najważniejszymi składnikami pokarmowymi o działaniu zasadotwórczym są sód, potas, magnez i wapń, największym działaniem kwasotwórczym charakteryzują się natomiast chlor, fosfor i siarka. Należy dodać, że składniki mineralne w owocach i niektórych warzywach występują w postaci soli kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), kwas winowy (winogrona), kwas szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) i kwas benzoesowy (borówki, żurawina). Wpływ tych kwasów na równowagę kwasowo-zasadową jest zróżnicowany. Z kwasu jabłkowego i cytrynowego pozostają kationy działające alkalizująco, a z kwasu benzoesowego kationy o działaniu zakwaszającym. Z kolei kwasy winowy i szczawiowy są tylko w niewielkim stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego, ulegają jednak utlenieniu i są wydalane w postaci dwutlenku węgla oraz wody, nie powodując zakwaszenia.
Owoce suszone i świeże, warzywa, soki warzywno-owocowe, owocowe i warzywne, ziemniaki oraz napoje bogate w pierwiastki zasadotwórcze i jednocześnie ubogie w fosfor, takie jak czerwone i białe wino czy naturalna woda mineralna, mają ujemny wskaźnik obciążenia kwasem nerek (PRAL). Natomiast produkty zbożowe, mięso, przetwory mleczne, ryby oraz napoje bogate w fosfor i ubogie w pierwiastki o działaniu alkalizującym, takie jak jasne piwo, kakao czy napoje typu cola, mają dodatni i relatywnie duży wskaźnik obciążenia kwasem nerek (PRAL); dotyczy to zwłaszcza produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zbożowych z pełnego przemiału. Według doniesień naukowych wskaźnik PRAL diety zachodniej, która uważana jest za niezdrową ze względu na obfitość produktów o dużym stopniu przetworzenia, w tym żywności typu fast food, jest dość wysoki i waha się w przedziale 50–70 mEq/d. Z kolei potencjalne obciążenie kwasem nerek u osób stosujących dietę mieszaną, a więc o umiarkowanym spożyciu wszystkich grup produktów spożywczych, wynosi przeciętnie 20 mEq/d. Ze względu na bardzo dużą dostępność warzyw i owoców w diecie wegeteriańskiej jej wskaźnik PRAL jest bliski 0 mEq/d, a diety wegańskiej jest już lekko zasadotwórczy.
Tabela 1. Potencjalne obciążenie kwasem nerek (PRAL) wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
nazwa produktu | wskaźnik PRAL (mEq/100 g produktu) |
ser parmezan | 34,2 |
ser topiony | 28,7 |
żółtko jaja kurzego | 23,4 |
twardy ser | 19,2 |
ryż brązowy | 12,5 |
płatki owsiane | 10,7 |
indyk | 9,9 |
serek wiejski naturalny | 8,7 |
orzeszki ziemne | 8,3 |
jajo kurze, całe | 8,2 |
chuda wołowina | 7,8 |
makaron spaghetti pełnoziarnisty | 7,3 |
filet z dorsza | 7,1 |
orzechy włoskie | 6,8 |
płatki kukurydziane | 6,0 |
ryż biały | 4,6 |
soczewica zielona i brązowa | 3,5 |
pieczywo pełnoziarniste | 1,8 |
jogurt naturalny | 1,5 |
piwo jasne | 0,9 |
lody mleczne | 0,8 |
mleko pełnotłuste | 0,7 |
masło | 0,6 |
napoje typu cola | 0,4 |
oliwa z oliwek | 0,0 |
biały cukier | -0,1 |
miód | -0,3 |
ogórek | -0,8 |
białe wino | -1,2 |
brokuł | -1,2 |
kawa | -1,4 |
jabłko | -2,2 |
czerwone wino | -2,4 |
sok pomarańczowy, niesłodzony | -2,9 |
pomidor | -3,1 |
fasolka zielona | -3,1 |
bakłażan | -3,4 |
morele | -4,8 |
seler | -5,2 |
banan | -5,5 |
szpinak | -14,0 |
rodzynki | -21,0 |
Konsekwencje zdrowotne diety o dużym wskaźniku PRAL
Wspomniana wcześniej dieta zachodnia o dużym potencjalnym obciążeniu kwasem nerek, obfitująca w produkty wysoko przetworzone, w tym żywność typu fast food oraz napoje typu cola, a zarazem uboga w warzywa i owoce, znacząco odbiega od rekomendowanego sposobu odżywiania.
Opublikowano liczne prace naukowe poświęcone zagadnieniu diety zakwaszającej w kontekście ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych. W jednym z badań obserwacyjnych zauważono, że dieta o dużym wskaźniku PRAL może się wiązać z nieco większym ryzykiem zachorowania na przewlekłą niewydolność nerek, co wskazuje także na ewentualną możliwość zmniejszenia tego ryzyka dzięki ograniczeniu spożycia produktów o działaniu zakwaszającym na rzecz pokarmów o działaniu alkalizującym. W kilku pracach zaobserwowano, że dieta o dużym potencjale zakwaszającym nasila ryzyko rozwoju kamieni nerkowych w związku nadmiernym wydalaniem kwasów z moczem oraz jego niskim odczynem, który niewątpliwie sprzyja tworzeniu się kamieni.
Istnieją również doniesienia naukowe, które wskazują, że duże obciążenie kwasem nerek, wynikające z codziennego sposobu odżywiania, może być związane ze zwiększoną częstością występowania nadciśnienia tętniczego w następstwie chociażby małej podaży potasu, który jest pierwiastkiem o działaniu zasadotwórczym i wpływa znacząco na regulacje ciśnienia tętniczego. Opublikowano także prace obserwacyjne, które sugerują, że dieta zakwaszająca może się przyczyniać do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w związku z możliwym pogarszaniem się insulinowrażliwości tkanek. Co istotne, brakuje wystarczających dowodów naukowych na poparcie tezy, że dieta o dużym potencjale zakwaszającym ma związek z rozwojem chorób nowotworowych czy osteoporozy.
Podsumowanie
Zakwaszenie organizmu wynikające z niewłaściwego sposobu żywienia, które najczęściej charakteryzuje się małą podażą warzyw i owoców, a dużym spożyciem produktów wysoko przetworzonych, może skutkować licznymi problemami zdrowotnymi. Warto jednak podkreślić, że na konsekwencje zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem wpływ mają liczne czynniki, a nie wyłącznie wskaźnik potencjalnego obciążenia kwasem nerek (PRAL).
Dotychczas opublikowano szereg bardzo dobrze zaprojektowanych badań naukowych, które wskazują na liczne korzyści wynikające z odpowiedniego spożycia warzyw i owoców, w tym również w kontekście zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, tego szerokiego korzystnego wpływu na organizm nie należy jednak rozpatrywać jedynie w odniesieniu do ujemnego wyniku wskaźnika PRAL (potencjał alkalizujący).
Całkowite koncentrowanie się na tym, czy żywność ma działanie kwasotwórcze, czy zasadotwórcze, to bardzo ograniczone podejście, ponieważ pośród produktów o potencjale zakwaszającym można znaleźć wiele pokarmów bogatych w składniki odżywcze, zalecanych do spożywania codziennie lub kilka razy w tygodniu (pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, pestki, ziarna, nasiona roślin strączkowych, tłuste ryby morskie, jaja, chude mięso, chude mleko i jego przetwory etc.).
Warto także dodać, że stosowanie suplementów diety zawierających pierwiastki zasadotwórcze (sód, potas, magnez, wapń) w celu tzw. odkwaszenia organizmu nie ma żadnego uzasadnienia naukowego. Niewątpliwie najrozsądniejszym podejściem w trosce o utrzymanie odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu jest prowadzenie zdrowego stylu życia opartego na zasadach racjonalnego żywienia, a zatem podaż dużej ilości produktów pochodzenia roślinnego oraz nieuleganie chwilowym modom żywieniowym ani treściom o wątpliwej wartości merytorycznej.
Piśmiennictwo
1. Wydro D.: Nutraceutyki XXI wieku – Cellfood. Medycyna Przeciwstarzeniowa, 2016: 61–702. Schwalfenberg G.K.: The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? J. Environ. Public Health. 2012; 2012: 727630
3. Kokot F., Franek E.: Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013
4. Reddy S.T., Wang C.Y, Sakhaee K. i wsp.: Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism. Am. J. Kidney Dis. 2002; 40 (2): 265–274
5. Applegate C., Mueller M., Zuniga K.E.: Influence of dietary acid load on exercise performance. Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 2017; 27 (3): 213–219
6. Remer T., Manz F.: Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. J. Am. Diet. Assoc. 1995; 95 (7): 791–797
7. Williams R.S., Kozan P., Samocha-Bonet D.: The role of dietary acid load and mild metabolic acidosis in insulin resistance in humans. Biochimie 2016; 124: 171–177
8. Remer T.: Influence of diet on acid-base balance. Seminars in Dialysis 2000; 13 (4): 221–226
9. Burckhardt P.: The role of low acid load in vegetarian diet on bone health: a narrative review. Swiss Med. Wkly. 2016; 146: w14277
10. Rebholz C.M., Coresh J., Grams M.E. i wsp.: Dietary acid load and incident chronic kidney disease: Results from the ARIC Study. Am. J. Nephrol. 2015; 42 (6): 427–435
11. Trinchieri A., Maletta A., Lizzano R. i wsp.: Potential renal acid load and the risk of renal stone formation in a case-control study. Eur. J. Clin. Nutr. 2013; 67 (10): 1077–1080
12. Prezioso D., Strazzullo P., Lotti T. i wsp.: Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Arch. Ital. di Urol. e Androl. 2015; 87 (2): 105–120
13. Vezzoli G., Dogliotti E., Terranegra A. i wsp.: Dietary style and acid load in an Italian population of calcium kidney stone formers. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2015; 25 (6): 588–593
14. Akter S., Eguchi M., Kurotani K. i wsp.: High dietary acid load is associated with increased prevalence of hypertension: The Furukawa Nutrition and Health Study. Nutrition 2015; 31 (2): 298–303
15. Zhang L., Curhan G.C., Forman J.P.: Diet-dependent net acid load and risk of incident hypertension in United States women. Hypertension 2009; 54 (4): 751–755
16. Fagherazzi G., Vilier A., Bonnet F. i wsp.: Dietary acid load and risk of type 2 diabetes: The E3N-EPIC cohort study. Diabetologia 2014; 57 (2): 313–320
17. Akter S., Kurotani K., Kashino I. i wsp.: High Dietary Acid Load Score Is Associated with Increased Risk of Type 2 Diabetes in Japanese Men: The Japan Public Health Center-based Prospective Study. J. Nutr. 2016; 146 (5): 1076–1083
18. Kiefte-de Jong J.C., Li Y., Chen M. i wsp.: Diet-dependent acid load and type 2 diabetes: pooled results from three prospective cohort studies. Diabetologia 2017; 60 (2): 270–279
19. Zhan J., Liu Y-J., Cai L-B. i wsp.: Fruit and vegetable consumption and risk of cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective cohort studies. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2017; 57 (8): 1650–1663
20. Wang P-Y., Fang J-C., Gao Z-H. i wsp.: Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: A meta-analysis. J. Diabetes Investig. 2016; 7 (1): 56–69
21. Luo S.Y., Li Y., Luo H. i wsp.: Increased intake of vegetables, but not fruits, may be associated with reduced risk of hip fracture: A meta-analysis. Sci. Rep. 2016; 6 (1): 19783