×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kazeina - czym jest i gdzie występuje

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Białka kazeinowe stanowią przeważającą część ogólnej ilości białek znajdujących się w mleku krowim. Obecność tych białek decyduje o wysokiej wartości odżywczej mleka i produktów mlecznych. Eliminacja tych produktów z diety z powodu alergii na białka mleka krowiego (w tym kazeinę) wymaga szczególnej dbałości o dietę.


Fot. pixabay.com

Co to jest kazeina?

W mleku krowim znajduje się około 30 różnych białek. Można je podzielić na dwie główne grupy, z czego ponad 80% to właśnie frakcja kazein, której podstawową funkcję stanowi wiązanie jonów wapnia, żelaza i cynku. Pozostałe 20% to tzw. białka serwatkowe (m.in. β-laktoglobulina, α-laktoalbumina i laktoferyna). Kazeinę od białek serwatkowych odróżnia duża stabilność obserwowana podczas obróbki termicznej. Oznacza to m.in., że po zagotowaniu mleka nie dochodzi do denaturacji kazeiny. W przypadku białek serwatkowych dzieje się odwrotnie.

Gdzie występuje kazeina?

Kazeina występuje w mleku krowim oraz w produktach mlecznych, takich jak: masło, śmietana, jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe oraz sery dojrzewające, a także w produktach białkowych przeznaczonych dla sportowców. Ponadto kazeinę zawiera mleko kozie oraz owcze.

Alergia na kazeinę (a szerzej na białka mleka krowiego)

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) to powtarzalna, niepożądana reakcja obserwowana po ich spożyciu; u podłoża tej alergii leży mechanizm odpornościowy (IgE-zależny, IgE-niezależny lub mieszany). Jak już wspomniano, w mleku krowim znajduje się ponad 30 różnych białek, a największa ich grupa obejmuje kazeiny (około 80%). Resztę – około 20% stanowią białka serwatkowe, wśród których największa immunogeność cechuje α-laktoalbuminę oraz β-laktoglobulinę.

Jak wykazały badania populacyjne, u większość pacjentów z alergią na białka mleka krowiego stwierdza się objawy uczulenia na obie frakcje białek. Stąd często u jednej osoby obserwuje się równocześnie nadwrażliwość na kazeinę, α-laktoalbuminę oraz β-laktoglobulinę. U większości dzieci z wiekiem rozwija się tolerancja na białka mleka krowiego.

Ważne, aby alergie na białka mleka krowiego odróżnić od nadwrażliwości niealergicznej na mleko krowie, którą powoduje niedobór laktazy, czyli tzw. nietolerancja laktozy.

Objawy alergii na kazeinę (a szerzej na białka mleka krowiego)

W zależności od mechanizmów powstania można wyróżnić alergię:

  • IgE-zależną
  • IgE-niezależną
  • mieszaną (IgE-zależną i IgE-niezależną)

W przypadku alergii IgE-zależnej objawy miejscowe pojawiają się zwykle w ciągu kilku minut po spożyciu białek mleka krowiego, a objawy ogólne najwcześniej po kilku minutach lub nawet 2 godzinach po spożyciu pokarmu z alergenem. Z kolei alergia IgE-niezależna wywołuje objawy zazwyczaj po upływie co najmniej 2 godzin, zwykle po 24–48 godzin, a wręcz po kilku dniach od spożycia alergenu.

W przebiegu IgE-zależnej alergii częściej stwierdza się objawy skórne (np. pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy, atopowe zapalenie skóry). Alergia IgE-niezależna przebiega z objawami ze strony przewodu pokarmowego.

Kazeina jako suplement diety dla sportowców

Australijski Instytut Sportu zakwalifikował kazeinę do suplementów kategorii A, czyli takich, których skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzono naukowo. Suplementy kazeiny, podobnie jak suplementy z białkami serwatkowymi i białkiem sojowym, wykorzystuje się w celu ułatwienia pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na białko.

Na podstawie badań naukowych uznano, że szczególnie efektywne może być stosowanie kazeiny na noc. Wydaje się, że w godzinach nocnych dochodzi do skutecznej syntezy białka podczas snu; jest to spowodowane wolniejszym trawieniem i uwalnianiem aminokwasów.

Co jeść, jeśli nie można spożywać białek mleka (w tym kazeiny)

Jak wiadomo, mleko i produkty mleczne zawierają wapń, dlatego wyłączenie tych produktów z diety może spowodować trudności w pokryciu zapotrzebowania na ten składnik. W związku z tym w diecie osób z ABMK należy uwzględnić produkty, które białek mleka nie zawierają, a są jednocześnie dobrym źródłem wapnia. Należą do nich mleko sojowe i tofu wzbogacone w wapń. Duża ilość wapnia znajduje się także w rybach z puszki (spożywanych łącznie z kręgosłupem), w nasionach roślin strączkowych, w zielonolistnych warzywach, orzechach i nasionach oraz płatkach owsianych i zarodkach pszennych.

Piśmiennictwo

Wąsik M., Nazimek K., Bryniarski K.: Reakcje alergiczne na mleko krowie: patomechanizm, strategie diagnostyczne i terapeutyczne, możliwości indukcji tolerancji pokarmowej. Postępy Hig. Med. Dośw. (online), 2018; 72: 339–348.
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a
Szajewska H., Horvath A.: Alergia na białka mleka krowiego. Forum Pediatrii Praktycznej, 2021; 42.
Radkowska I.: Identyfikacja i wartości prozdrowotne mleka zawierającego ß-kazeinę typu A2. Rocz. Nauk. Zoot., 2020; 47 (2): 165–177.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

04.07.2022
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta