×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Goździki - właściwości przyprawy i zastosowanie

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Goździki to aromatyczna przyprawa otrzymywana z suszonych pąków goździkowca wonnego. W swoim składzie goździki zawierają olejek eteryczny, który decyduje o charakterystycznym zapachu tej przyprawy.


Fot. Eva Bronzini/ pexels.com

Goździkowiec wonny jest wysokim, wiecznie zielonym drzewem z rodziny mirtowatych. To z tej rośliny pozyskuje się jadalne nierozwinięte pąki kwiatowe goździkowca, zwane goździkami, które zbiera się przed okresem kwitnienia, kiedy to charakteryzują się największą zawartością olejków eterycznych.

Goździki po wysuszeniu stają się ciemnobrązowe i w takiej formie wykorzystuje się je w kuchni jako aromatyczną przyprawę. Wspomniany wcześniej olejek eteryczny, zgromadzony jest w zbiorniczkach olejowych znajdujących się pod skórką. Jego obecność można zauważyć po przegryzieniu goździka. Powoduje to uczucie pieczenia w ustach, niektórzy określają je nawet jako lekkie uczucie drętwienia.

Olejek eteryczny jest bezbarwny lub jasnożółty, a jego barwa zmienia się na ciemniejszą podczas przechowywania. Charakterystyczny zapach goździki zawdzięczają eugenolowi oraz octanowi eugenylu. Ten korzenny zapach pogłębia także zawartość waniliny. Olejek goździkowy zawiera ponadto kariofilen i jego pochodne oraz śladowe ilości krezoli, gwajakolu i metylogwajakolu.

Olejek goździkowy – właściwości

Eugenol to związek, który w największych ilościach znajduje się w olejku goździkowym i to tej substancji przypisuje się potencjalne prozdrowotne działanie oraz toksyczność po spożyciu w nadmiernych ilościach.

W badaniach in vitro wykazano przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniająceprzeciwnowotworowe właściwości eugenolu. Eugenol wykazuje także działanie miejscowo znieczulające oraz antyseptyczne, dlatego wykorzystuje się go w stomatologii.

Olejek z goździków może działać korzystnie w łagodnych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, aczkolwiek brak badań klinicznych potwierdzających jego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania w przypadku tych zaburzeń.

Wykorzystanie goździków w kuchni

Goździki zalicza się do najstarszych przypraw świata. Ich wykorzystanie w kuchni podyktowane jest oryginalnym korzennym zapachem oraz lekko ostrym smakiem. Przyprawę tę wykorzystuje się także w tworzeniu mieszanek przyprawowych m.in. curry oraz przyprawy do piernika. Goździki wykorzystuje się także do różnego rodzaju marynat mięsnych, jako dodatek do grzanego wina oraz rozgrzewających herbat spożywanych w zimnych miesiącach roku. Z kolei olejek goździkowy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym m.in. do aromatyzowania wyrobów cukierniczych oraz likierów.

Skutki uboczne spożywania goździków

Podczas stosowania goździków w zdroworozsądkowych ilościach, jako przyprawy, nie obserwuje się działań niepożądanych.

Piśmiennictwo

  1. Haro-González JN, Castillo-Herrera GA, Martínez-Velázquez M, Espinosa-Andrews H. Clove Essential Oil (Syzygium aromaticum L. Myrtaceae): Extraction, Chemical Composition, Food Applications, and Essential Bioactivity for Human Health. Molecules. 2021 Oct 22;26(21):6387. doi: 10.3390/molecules26216387. PMID: 34770801; PMCID: PMC8588428.
  2. Nowak K., Ogonowski J., Jaworska M.: i wsp: Olejek goździkowy - właściwości i zastosowanie. Chemik 2012, 66, 2, 145-152.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

22.02.2024
Wybrane treści dla Ciebie
  • Cynamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania
  • Imbir – właściwości lecznicze, zdrowotne działanie imbiru
  • Kardamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta