Pytanie nadesłane do redakcji
Choruję na WZJG od 2,5 roku. Jeszcze ani razu nie udało mi się wejść w stan remisji. Były momenty gorsze i lepsze. Teraz jestem w trochę lepszej kondycji. Czy przy tej chorobie można stosować dietę wegańską bądź jaka dieta jest najlepsza? W większości informacji, które zdobyłem, zalecane jest spożywanie dużej ilości mięsa.
Odpowiedź
We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (WZJG) bardzo często występują niedobory wielu składników odżywczych. Z danych z piśmiennictwa wynika, że u 66% chorych z WZJG występuje niedokrwistość, a u 81% stwierdza się niedobór żelaza. Ponadto u 36% występuje niedobór kwasu foliowego. Zaobserwowano także przypadki osób z niedoborem białka, witaminy B12 i witaminy D oraz niektórych składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, potas, cynk i miedź.
Dowiedz się więcej:
Dieta osób z WZJG powinna być lekkostrawna, tzn. że należy wykluczyć produkty pochodzenia roślinnego zawierające duże ilości celulozy, hemiceluloz i lignin. Dlatego u osób z WZJG nie polecam stosowania diet wegańskich, nie jest bowiem możliwe pokrycie zapotrzebowania na ww. składniki z ograniczonej puli produktów pochodzenia roślinnego.
Osobom chorym na WZJG nie zaleca się spożywania produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. pieczywa razowego, grubych kasz, płatków zbożowych z pełnego ziarna, grubych oraz razowych makaronów), mleka słodkiego, śmietany, serów kwaśnych, serów podpuszczkowych, jaj na twardo i smażonych, smażonych i duszonych tradycyjnie potraw z mięsa, drobiu i ryb, tłustych i ostrych potraw oraz sosów, warzyw kapustnych i cebulowych, suchych nasion roślin strączkowych, papryki, ogórka zielonego, rzodkwi, rzodkiewki, wszelkich marynat (w tym oliwek z zalewy octowej), ostrych przypraw, napojów słodkich oraz gazowanych. Natomiast zaleca się spożywanie 5-6 małych posiłków jak najbardziej urozmaiconych.
Poniżej przedstawiam przykładowy jadłospis dla osoby z WZJG
Śniadanie: Jajko na miękko lub na parze, pomidor bez skórki (unikać odmian z dużymi ziarnami), pieczywo drobnoziarniste (np. bułka) z masłem, słaby napar herbaty.
II Śniadanie: Koktajl z kefiru/jogurtu naturalnego z kiwi i bananem. Wafle ryżowe.
Obiad: Krupnik z kaszą krakowską/jaglaną/jęczmienną perłową lub mazurską z włoszczyzną bez pora.
Ziemniaki gotowane tłuczone/purée posypane drobno pokrojoną natką pietruszki, pulpety z cielęciny/wołowiny w sosie koperkowym, marchewka gotowana.
Podwieczorek: Kisiel domowy z jabłkiem tartym.
Kolacja: Ryba duszona z warzywami (marchew, pietruszka korzeniowa, seler) i koncentratem pomidorowym, jasne pieczywo, słaby napar herbaty.