×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jak się odżywiać w czasie karmienia piersią?

dr hab. med. Krystyna Mikiel-Kostyra
Zakład Ochrony i Promocji Zdrowia Dzieci i Młodzieży, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie

Karmienie jest normalnym procesem, a nie chorobą, i nie wymaga żadnych specjalnych ograniczeń dietetycznych. To co zjadasz w bardzo niewielkim stopniu wpływa na skład pokarmu, natomiast ma olbrzymie znaczenie dla Twojego dobrego samopoczucia i kondycji organizmu.


Fot. pixabay.com

W swoim codziennym jadłospisie uwzględnij:

  • produkty mleczne i jaja,
  • dobre gatunkowo mięsa i tłuszcze (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i in.),
  • pieczywo i kasze,
  • warzywa i owoce,
  • dużo płynów, aby nie odczuwać pragnienia (najlepiej wodę, herbaty owocowe lub rozcieńczane soki).

Możesz pozwolić sobie na prawdziwą kawę (raczej nie za mocną) czy czarną herbatę. Obserwuj Twojego malucha. Jeśli zauważysz, że kilka razy po zjedzeniu jakiegoś produktu dziecko będzie niespokojne, pojawi się kolka lub wysypka, wyeliminuj go ze swojej diety.

Zdecydowanie zrezygnuj natomiast ze stołowania się w barach szybkiej obsługi (fast-food), przyrządzania dań w proszku, sztucznie barwionych napojów oraz innych produktów zawierających dużą ilość niezdrowych tłuszczów i związków chemicznych.

Odżywiaj się zdrowo, lekkostrawnie i urozmaicaj swój jadłospis. Nie stosuj żadnej szczególnej diety!

Przez kilka pierwszych miesięcy życia dziecka należy także unikać dań silnie wzdymających (duże ilości grochu, fasoli) i ciężkostrawnych. W tym wieku dzieci mają większą skłonność do wzdęć brzuszka - ustępuje ona stopniowo w miarę dojrzewania przewodu pokarmowego.

Nie eliminuj z Twojej diety mleka i jego przetworów „na wszelki wypadek”.

Choć w populacji polskiej najczęściej uczulającym pokarmem jest mleko i jego przetwory, nie należy eliminować nabiału z jadłospisu karmiącej mamy „na wszelki wypadek”. Mleko i jego przetwory są głównym źródłem wapnia i innych wartościowych składników pokarmowych (np. białka). Taką dietę może zalecić wyłącznie lekarz w wyjątkowych sytuacjach (np. w przypadku ewidentnych, potwierdzonych objawów alergii u Twojego dziecka). Jej utrzymanie jest natomiast uzasadnione, jeżeli objawy choroby u dziecka ustępują. Mama na takiej diecie powinna uzupełniać wapń (w postaci tabletek) i białko (z innych produktów) oraz przyjmować preparaty witamin.


Artykuł pochodzi z przewodnika dla rodziców Pierwsze 2 lata życia dziecka wydanego przez Medycynę Praktyczną, Kraków 2012

11.10.2012
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie:
  • Zakażenia grzybicze u dzieci
  • Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci
  • Celiakia u dzieci
  • Odwarstwienie siatkówki u dzieci
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Wady zgryzu - informacje ogólne
  • Kamica przewodów żółciowych u dzieci
  • Badanie ostrości wzroku u dzieci
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Podgłośniowe zapalenie krtani (krup wirusowy)
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Poradnik świadomego pacjenta