Gruszka - wartość odżywcza, czy jest zdrowa, odmiany, wykorzystanie

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Pierwsze gruszki pojawiają się w sprzedaży późnym latem i jesienią, a do odmian najczęściej uprawianych w Polsce należą m.in. bera, konferencja, lukasówka oraz klapsa. Owoc ten charakteryzuje się słodkim lub słodko-winnym smakiem, dlatego nadaje się zarówno do przygotowania deserów, jak i potrwa wytrawnych.


Fot. Mali Maeder/ pexels.com

Wartość odżywcza gruszki

Gruszka zaliczana jest do produktów niskokalorycznych, wartość energetyczna 100 g tego owocu jest taka sama, jak ananasa i kiwi. Gruszka charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz niewielką zawartością sacharozy. Jest ona także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera również znaczącą ilość potasu. Średniej wielkości gruszka dostarcza około 200 mg tego składnika mineralnego.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g gruszki
wartość energetyczna [kcal] 54
białko [g] 0,6
tłuszcz ogółem[g] 0,2
węglowodany ogółem [g] 14,4
sacharoza [g] 1,8
błonnik pokarmowy [g] 2,1
sód [mg] 2
potas [mg] 118
wapń [mg] 12
fosfor [mg] 15
żelazo [mg] 0,3
magnez [mg] 8
β-karoten [µg] 11
witamina D [µg] 0
witamina E [mg] 0,4
witamina B1 [mg] 0,019
witamina B2 [mg] 0,037
witamina B3 [mg] 0,09
witamina C [mg] 5,3
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003

Czy gruszka jest zdrowa?

Gruszki – tak jak wszystkie warzywa i owoce – zalicza się do produktów żywnościowych pożądanych w diecie. Aktualne rekomendacje żywieniowe (Talerz Zdrowego Żywienia) zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły połowę tego, co jemy.

Badania naukowe wskazują, że duże spożycie warzyw i owoców (z przewagą warzyw) odgrywa ważną rolę w profilaktyce m.in. chorób sercowo-naczyniowych, otyłości, cukrzycy oraz chorób nowotworowych.

Minimalne dzienne spożycie warzyw i owoców to 400 g, a przy większej ilości korzyści zdrowotne będą wzrastać. Ważne, aby wybierać różne warzywa i owoce, a jednym z rodzajów owocu może być właśnie gruszka, która z końcem wakacji zastępuje owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny i brzoskwinie.

Kto nie może jeść gruszek?

Nie istnieją przeciwwskazania do spożycia gruszek. Owoc ten mogą jeść zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.

W niektórych przypadkach konieczne może być czasowe wyłączenie z diety gruszki (na okres 3–6 tygodni z uwagi na dużą zawartość fruktozy) i dotyczy to osób będących na diecie o małej zawartości FODMAP. Są to najczęściej osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Odmiany gruszy

Jak już wspomniano wcześniej, w Polsce najczęściej można kupić takie odmiany, jak: bera, konferencja, lukasówka i klapsa. Gruszki te różnią się kolorem skórki, kwasowością oraz miękkością miąższu.

Gruszki bera charakteryzują się miękkim i soczystym miąższem. W sprzedaży są dostępne na przełomie września i października. Z kolei konferencja ma podłużny kształt i matową skórkę (gdy gruszka jest dojrzała, u dołu pojawia się rdzawobrązowe przebarwienie). Jest to gruszka, która doskonale smakuje na surowo z uwagi na jej wyjątkową słodycz i soczystość.

Kolejna odmiana gruszy to lukasówka. Wyróżnia się dużymi owocami z grubą, zieloną skórką. Lukasówkę można kupić z początkiem października, a owoce dobrze nadają się na przetwory. Ma słodko-winny smak.

Jedną z pierwszych odmian dostępnych na straganach jest klapsa, która owocuje już w połowie sierpnia. Charakteryzuje się zielono-czerwonym kolorem skórki, jest soczysta, bardzo słodka i ma biały miąższ.

Gruszka – wykorzystanie w kuchni

Z uwagi na bogaty smak i aromat gruszki można jeść same, na surowo. Mogą one także stanowić bazę różnego rodzaju przetworów owocowych (dżemów, konfitur i kompotów). Można je także wykorzystać do słodkich śniadań, podkreślają one także smak dań mięsnych. Podobnie jak jabłka, owoce te dobrze się komponują z cynamonem i orzechami. Z bardziej wyszukanych potraw można przygotować tartę z gruszkami i gorgonzolą.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

23.07.2024
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Banany – kalorie, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta