Pytanie nadesłane do redakcji
Alergia na salicylany - co mogę jeść? Mam alergię na salicylany, pseudoefedrynę i ostatnio, jak się okazało, na substancję znajdującą się w preparacie Oorofar max. Claritine SPE nie dało żadnej poprawy, dopiero zastrzyk steroidowy postawił mnie na nogi. Objawy poza ostrą wysypką, która na twarzy była okropnie piekąca. Wiem, że niektóre pokarmy mogą nasilić objawy, np. kwaśne, ostre. Co jeszcze? Jaka powinna być dieta?
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie
Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą m.in.: owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, poziomki), śliwki, jabłka, wiśnie, morele, banany, cytrusy, suszone i konserwowane owoce, a także warzywa, takie jak groch, pomidory, pieczarki, świeże i kiszone ogórki.
Salicylany występują również w mleku w proszku, serach, peklowanych i wędzonych mięsach, konserwach mięsnych i rybnych, w przyprawach.
Przy podejrzeniu związku przyczynowego nasilenia zmian skórnych z salicylanami zawartymi w pokarmach zaleca się 7-14-dniową dietę eliminacyjną (wolną od salicylanów).
Produkty zalecane w okresie diety to: białe pieczywo, ryż, ziemniaki, gotowane chude mięsa, chudy biały ser, łyżka margaryny, słaba herbata, niegazowana woda mineralna, cukier, sól.
Po okresie diety co 2-3 dni wprowadzamy do jadłospisu kolejne produkty spożywcze. W przypadku wystąpienia zmian skórnych "podejrzany" produkt spożywczy należy wykluczyć z diety.
Warto pamiętać, że nadwrażliwości na kwas acetylosalicylowy często towarzyszy nadwrażliwość na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne.
Piśmiennictwo:
Kupczyk M., Kuna P., Sybilski P.: Nadwrażliwość na aspirynę na tle reakcji nietolerancji leków. Terapia. Alergologia 2007, XV, 421, (191)Rudzki E.: Pokrzywka wywołana przez aspirynę i dodatki pokarmowe (aspirynowa) w Alergologia dla lekarzy dermatologów. Gliński W., Rudzki E. (red.): Wydawnictwo Czelej 2002, 354-359.