×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Alergia na salicylany - co mogę jeść?

Pytanie nadesłane do redakcji

Alergia na salicylany - co mogę jeść? Mam alergię na salicylany, pseudoefedrynę i ostatnio, jak się okazało, na substancję znajdującą się w preparacie Oorofar max. Claritine SPE nie dało żadnej poprawy, dopiero zastrzyk steroidowy postawił mnie na nogi. Objawy poza ostrą wysypką, która na twarzy była okropnie piekąca. Wiem, że niektóre pokarmy mogą nasilić objawy, np. kwaśne, ostre. Co jeszcze? Jaka powinna być dieta?

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą m.in.: owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, poziomki), śliwki, jabłka, wiśnie, morele, banany, cytrusy, suszone i konserwowane owoce, a także warzywa, takie jak groch, pomidory, pieczarki, świeże i kiszone ogórki.
Salicylany występują również w mleku w proszku, serach, peklowanych i wędzonych mięsach, konserwach mięsnych i rybnych, w przyprawach.

Przy podejrzeniu związku przyczynowego nasilenia zmian skórnych z salicylanami zawartymi w pokarmach zaleca się 7-14-dniową dietę eliminacyjną (wolną od salicylanów).

Produkty zalecane w okresie diety to: białe pieczywo, ryż, ziemniaki, gotowane chude mięsa, chudy biały ser, łyżka margaryny, słaba herbata, niegazowana woda mineralna, cukier, sól.

Po okresie diety co 2-3 dni wprowadzamy do jadłospisu kolejne produkty spożywcze. W przypadku wystąpienia zmian skórnych "podejrzany" produkt spożywczy należy wykluczyć z diety.

Warto pamiętać, że nadwrażliwości na kwas acetylosalicylowy często towarzyszy nadwrażliwość na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Piśmiennictwo:

Kupczyk M., Kuna P., Sybilski P.: Nadwrażliwość na aspirynę na tle reakcji nietolerancji leków. Terapia. Alergologia 2007, XV, 421, (191)
Rudzki E.: Pokrzywka wywołana przez aspirynę i dodatki pokarmowe (aspirynowa) w Alergologia dla lekarzy dermatologów. Gliński W., Rudzki E. (red.): Wydawnictwo Czelej 2002, 354-359.

26.03.2012
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
  • Próby prowokacyjne
  • Alergia na jad owadów
  • Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
  • Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
  • Inne badania wykonywane u chorych na astmę
  • Próba prowokacyjna z alergenem
  • Pokrzywka
  • Astma aspirynowa
  • Kontaktowe zapalenie skóry (wyprysk kontaktowy): przyczyny, objawy i leczenie
  • Uczulenie na komary
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta