Pytanie nadesłane do redakcji
Jestem uczulony na nikiel, chrom, benzokainę, budezonid, tiksokortol. Co mam jeść?
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Chrom jest obecny w wielu produktach spożywczych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. Jego bogate źródło stanowią mięso, drożdże oraz zboża. Jednakże zawartość w poszczególnych produktach zależna jest od miejsca produkcji, sposobu transportu i przetwarzania oraz dodawania jednego bądź kilku składników odżywczych do produktu, w tym być może również niklu.
Z produktów o wysokiej zawartości chromu wymienia się: mięso, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy, drożdże piwne, czarny pieprz i inne przyprawy, zboża, otręby, fasola szparagowa, brokuły, sok winogronowy, sok pomarańczowy, jabłko, banan, ziemniak, czosnek, czerwone wino, kawa i herbata itp. Produkty zwierzęce, zwłaszcza produkty mięsne przetworzone zawierają znacznie więcej chromu niż produkty pochodzenia roślinnego. Produkty o wysokiej zawartości chromu należy szczególnie eliminować w okresie zaostrzeń choroby, w pozostałych okresach sięgać po nie sporadycznie i z umiarem.
Ponadto wskazuje się, by unikać wszelkich napojów zawierających chrom oraz suplementów diety zawierających związki chromu.
Należy unikać produktów konserwowanych w puszkach, gdyż kontakt żywności ze stopem puszki może zwiększać jego zawartość.
Kwaśne pokarmy powinny być przygotowane jedynie w naczyniach ze stali nierdzewnej, gdyż kwasy mogą prowadzić do dysocjacji chromu z naczynia, a tym samym zwiększać jego zawartość w żywności.
Unikać picia wody kranowej oraz o wysokiej zawartości minerałów.
W związku z alergią na nikiel z diety poleca się wyeliminować lub znacznie ograniczyć pokarmy o wysokiej zawartości niklu, do których należą:
- kakao, czekolada
- nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, soczewica, soja
- całe ziarna zbóż – pszenica, żyto, owies
- makrela, tuńczyk, śledź, łosoś, owoce morza,
- orzeszki ziemne, siemię lniane, nasiona słonecznika, migdały
- suszone owoce
- produkty dostępne w puszkach
- piwo, wino czerwone
- napoje i suplementy zawierające nikiel
- herbata czarna, kawa w nadmiernych ilościach
zobacz więcej informacji dotyczących diety w alergii na nikiel.
Benzokaina, budezonid oraz tiksokortol są substancjami czynnymi leków. Benzokaina jest środkiem uczulającym i występuje w wielu lekach dostępnych bez recepty. Budezonid to syntetyczny glikokortykosteroid o bardzo silnym miejscowym działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym. Tiksokortol to miejscowy kortykosteroid należący do grupy A steroidów (hydrokortyzon), używany jest w sprayach wykorzystywanych w leczeniu nieżytów nosa.
Piśmiennictwo:
PMC: Ashimav Deb Sharma: Low Chromate Diet in Dermatology. Indian J Dermatol. 2009 Jul-Sep; 54(3): 293–295. doi: 10.4103/0019-5154.55646PMC: Ashimav Deb Sharma: Low Nickel Diet in Dermatology. Indian J Dermatol. 2013 May-Jun; 58(3): 240. doi: 10.4103/0019-5154.110846