Na podstawie badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji orzechów i roślin strączkowych na wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2 w populacji ogólnie zdrowych dorosłych, wykonano metaanalizę. Ocenie poddano łącznie dane z 27 badań, w których udział wzięło łącznie 501 791 uczestników.
Fot. pixabay.com
Zalety orzechów
Orzechy są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, witaminę E i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym oraz minerały (magnez, potas) i flawonoidy. Wykazano, że codzienna konsumpcja porcji orzechów zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i mała ilość węglowodanów powoduje mniejszą glikemię poposiłkową, gdy orzechy są dodawane do posiłku bogatego w węglowodany. I choć orzechy są wysokokaloryczne dzięki dużej zawartości tłuszczu, jednak w trakcie badań nie obserwowano przyrostu masy ciała.
Zalety roślin strączkowych
Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika, mikroelementów. Spożycie niesojowych roślin strączkowych skutkuje zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Powodują one również mniejszy przyrost stężenia glukozy po posiłku niż inne ziarna bogate w węglowodany.
Wiele dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych pokazuje, że dodatek orzechów do diety zmniejsza ryzyko zawału serca, ale wpływ spożycia orzechów lub roślin strączkowych na ryzyko udaru mózgu czy zachorowania na cukrzycę typu 2 nie jest dobrze poznany.
Na podstawie badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, pekan, pistacji oraz migdałów i orzeszków ziemnych) i roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, tofu) na wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2 w populacji ogólnie zdrowych dorosłych, wykonano metaanalizę. Ocenie poddano łącznie dane z 27 badań (w tym 2 badań randomizowanych i 23 badań prospektywnych), obejmujących łącznie 501 791 uczestników z krajów Ameryki Północnej, Europy i Azji.
Wyniki analizy przedstawiono w tabeli.
Ryzyko zawału serca | Ryzyko udaru mózgu | Ryzyko cukrzycy typu 2 | ||
---|---|---|---|---|
spożywanie orzechów | niezakończonego zgonem | zakończonego zgonem | zmniejszenie o 13% | |
4 razy w tygodniu po 1 porcji (28,4 g) |
zmniejszenie o 22% | zmniejszenie o 24% | brak istotnie statystycznego wpływu | |
spożywanie roślin strączkowych 4 razy w tygodniu po 1 porcji (100 g) |
zmniejszenie o 14% | brak istotnie statystycznego wpływu |
Podsumowanie
Przeprowadzona metaanaliza potwierdza fakt znany z wcześniejszych badań, między innymi badania PREDIMED (oceniającego wpływ diety śródziemnomorskiej na ryzyko sercowo-naczyniowe) o kardioprotekcyjnym wpływie orzechów. Wykazano również korzystny wpływ spożywania roślin strączkowych na zmniejszenie ryzyka zawału serca.