×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Roślinna dieta pomaga zdrowiej się starzeć

Dieta bogata w warzywa, owoce, zboża i rośliny motylkowe znacząco zmniejsza ryzyko pojawienia się różnorodnych chorób, które grożą ludziom w podeszłym wieku. Spada m.in. zagrożenie cukrzycą, rakiem, zaburzeniami układu krążenia czy chorobą Alzheimera.


Fot. pixabay.com

Naukowcy z amerykańskiego Physicians Committee for Responsible Medicine przekonują o korzyściach z jedzenia dużej ilości roślin. Przeanalizowali oni badania kliniczne i epidemiologiczne związane ze starzeniem. Dzięki tej analizie odkryli, że choć podeszły wiek oznacza większe ryzyko niezakaźnych chorób, to dieta roślinna wyraźnie je obniża.

"Zmiana czynników stylu życia i przestawienie się na zdrową dietę to potężne narzędzia, które mogą opóźnić proces starzenia, ograniczyć związane z wiekiem problemy zdrowotne i śmiertelność oraz zwiększyć oczekiwaną długość życia” - piszą autorzy artykułu opublikowanego na łamach „Journal of the American College of Nutrition".

Badacze pokazali, że oparta na roślinach dieta bogata w owoce, warzywa, zboża i rośliny strączkowe o 50 proc. obniża zagrożenie zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2, ryzyko zdarzeń związanych z chorobą serca redukuje o 40 proc., a z zaburzeniami ukrwienia mózgu - o 29 proc. Ryzyko choroby Alzheimera oraz podobnych zaburzeń zdolności kognitywnych spada przy tym o ponad 50 proc. Spada też zagrożenie rakiem. Nie dziwi więc, że z roślinną dietą, według wyników, wiąże się większa długość życia.

– Oczekuje się, że światowa populacja osób w wieku 60 lub więcej lat podwoi się z 841 mln do 2 miliardów w 2050 roku. Będzie to oznaczało duże wyzwanie dla systemu opieki zdrowotnej – ostrzega dr Hana Kahleova, współautorka artykułu, dyrektor ds. badań klinicznych w Physicians Committee. – Na szczęście, proste zmiany w diecie mogą wiele zdziałać w zakresie pomocy starzejącej się populacji w osiągnięciu zdrowszego i dłuższego życia.

Badacze zwracają jednocześnie uwagę, że korzyści dla starszych osób znajdą swoje odbicie w mniejszych kosztach leczenia chronicznych chorób.

Tymczasem, według Centers for Disease Control and Prevention, np. w USA związane ze stylem życia chroniczne choroby to wiodące przyczyny niesprawności i śmierci, z powodu których wydawana jest lwia część nakładów na opiekę zdrowotną.

14.07.2020
Zobacz także

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.