×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta według grupy krwi

Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Jest to sposób odżywiania, który według twórcy – Petera D'Adamo – ma odpowiadać indywidualnym potrzebom każdej grupy krwi. U podstaw tej diety leży teoria lektynowa.


Fot. pixabay.com

W dużym uproszczeniu: kiedy spożywamy produkty żywnościowe zawierające lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, doprowadzamy do tzw. aglutynacji, czyli zlepiania krwinek. Może to prowadzić do problemów zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że pewne pokarmy mają zdolność aglutynacji krwinek jednej grupy krwi, ale mogą nie wyrządzać szkody w przypadku innej. W uproszczeniu: pewne produkty żywnościowe mogą być dla jednych szkodliwe, dla innych natomiast pożyteczne.

Sposób realizacji tej diety opiera się na podziale produktów żywnościowych na 3 grupy. Pierwsza z nich to produkty wskazane, czyli takie, których lektyny (po wniknięciu do krwiobiegu człowieka o określonej grupie krwi) nie wywołują żadnej reakcji układu odpornościowego. Grupa druga to żywność neutralna. W tym przypadku lektyny po wniknięciu do krwiobiegu człowieka sporadycznie wywołują niewielką reakcję układu odpornościowego. Ostatnia grupa to produkty przeciwwskazane. Zalicza się do niej te produkty, których lektyny wywołują gwałtowną reakcję układu odpornościowego.

Poniżej przedstawiono produkty wskazane, neutralne i przeciwwskazane w przypadku poszczególnych grup krwi.

Osoby z grupą krwi 0

produkty żywnościowe wskazane neutralne przeciwwskazane
mięso i drób baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa bekon, gęś, wieprzowina
ryby i owoce morza dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk flądra, homar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, ślimaki, węgorz kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane
jaja i produkty nabiałowe masło klarowane jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser pleśniowe (brie, camembert), sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), parmezan, ricotta, serwatka, śmietana
tłuszcze i oleje roślinne olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni olej sezamowy, olej słonecznikowy olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych
orzechy i pestki pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane orzechy pinii, migdały, kasztany, orzechy laskowe, sezam, słonecznik mak, kokos, orzech brazylijski, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne
nasiona roślin strączkowych fasola adzuki, fasola pinto, groch „czarne oczko” bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czerwona, groch zielony, soja fasola kidney, soczewica czerwona, soczewica zielona
produkty zbożowe   amarantus, gryka, jęczmień, orkisz, ryż, żyto, proso owies, pszenica, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna
warzywa boćwina, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak buraki, cukinia, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi awokado, bakłażan, brukselka, kalafior, kapusta biała i czerwona, kukurydza, szczaw, ziemniaki
owoce figi, morwa, śliwki agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, papaja, porzeczki czarne i czerwone, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawina jeżyny, mandarynki, melony, pomarańcze, truskawki

Osoby z grupą krwi A

produkty żywnościowe wskazane neutralne przeciwwskazane
mięso i drób indyk, kurczak baranina, bażant, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik, kuropatwa, przepiórka, wieprzowina, wołowina, serce, wątróbka
ryby i owoce morza dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki jesiotr flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuk, ostrygi, ośmiornica, raki, sola, sum, śledzie marynowane i świeże, tuńczyk, węgorz
jaja i produkty nabiałowe mleko sojowe, ser tofu klarowne masło, jogurt, mleko owcze, ser feta, mozzarella, ser owczy, ser ricotta mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery pleśniowe (brie, camembert), sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), parmezan
tłuszcze i oleje roślinne oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni olej z wątroby dorsza, olej z orzechów włoskich, olej słonecznikowy olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy
orzechy i pestki masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane kasztany, mak, migdały, nasiona pinii, orzechy włoskie, pestki słonecznika, sezam orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech nerkowca, orzeszki pistacjowe
nasiona roślin strączkowych fasola adzuki, fasola pinto, soczewica czerwona i zielona fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony fasola czerwona
produkty zbożowe amarantus, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały, dziki, chleb orkiszowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa, otręby owsiane i ryżowe, mąka orkiszowa, jęczmienna oraz makarony i placki z tych gatunków mąki, kuskus, produkty kukurydziane pszenica, kiełki pszenicy. otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel
warzywa brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak awokado, kapusta pekińska, brukselka, buraki czerwone, cebula szalotka, cukinia, kalafior, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kukurydza, ogórek, rzepa, rzeżucha, sałata, seler, szparagi, wszystkie dyniowate, szczypiorek bakłażan, biała kapusta, czerwona kapusta, papryka czerwona, zielona i żółta, pomidory, szczaw, ziemniaki
owoce ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi świeże i suszone, grejpfruty, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki świeże i suszone wiśnie, żurawina agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, jagody, kiwi, limonka, melon, nektarynka, porzeczki czarne i czerwone, truskawki, winogrona czarne i zielone banany, mandarynki, mango, melon, papaja, pomarańcze

Osoby z grupą krwi B

produkty żywnościowe wskazane neutralne przeciwwskazane
mięso i drób dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik cielęcina, bażant, wołowina, wątróbka, indyk bekon, gęś, kaczka, przepiórka, serca, kuropatwa, wieprzowina
ryby i owoce morza dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, jesiotr, szczupak, morszczuk, sardynki, sola pstrąg, okoń, karp, sieja, śledź, tuńczyk, sum krewetki, homar, łosoś wędzony, krab, małże, ostrygi, ośmiornica, raki, ślimaki
jaja i produkty nabiałowe chude mleko, jogurty, kefir, owcze mleko, ser feta, mozzarella, ser owczy, ricotta, serek wiejski masło, maślanka, mleko sojowe, sery pleśniowe (brie, camembert), sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), ser tofu, serwatka lody
tłuszcze i oleje roslinne oliwa z oliwek olej lniany, z orzechów włoskich olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy
orzechy i pestki kasztany, migdały, orzechy włoskie, orzechy pecan mak, orzechy pinii, orzechy nerkowca, orzeszki pistacjowe, pestki dyni, sezam, słonecznik
nasiona roślin strączkowych soja bób, fasola biała, fasola czerwona, groszek zielony fasola adzuki, czarna, pinto, soczewica czerwona i zielona
produkty zbożowe orkisz, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe ryż basmati, biały, brązowy, chleb z mąki sojowej, chleb orkiszowy, pumpernikiel, mąka orkiszowa amarantus, dziki ryż, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, żyto, chleb pszenny, żytni, mąka jęczmienna, pszenna, żytnia, otręby pszenne, kasza kuskus
warzywa bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, kapusta biała i czerwona, kalafior, marchew, papryka czerwona, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki cebula czerwona, dymka i szalotka, chrzan, cukinia, cykoria, kalarepa, kiełki lucerny, kapusta pekińska, koper, ogórki, pędy bambusa, por, rzepa, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, rzeżucha awokado, dynia, karczochy, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewki
owoce ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona czarne i zielone agrest, arbuz, borówka amerykańska, brzoskwinie, cytryny, jabłka, daktyle, figi świeże i suszone, grejpfrut, gruszki, kiwi, maliny, mandarynki, melony, nektarynki, pomarańcze, porzeczki czerwone i czarne, śliwki suszone, truskawki, wiśnie, żurawina granaty, karambola, opuncja

Osoby z grupą krwi AB

produkty żywnościowe wskazane neutralne przeciwwskazane
mięso i drób baranina, indyk, jagnięcina, królik wątróbka bekon, cielęcina, gęś, kaczka, dziczyzna, kuropatwa, kurczak, przepiórki, serca, wieprzowina, wołowina
ryby i owoce morza dorsz, jesiotr, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki karp, kawior, małże, sola, sum, śledź, tuńczyk flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, węgorz
jaja i produkty nabiałowe jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser feta, mozzarella, ser owczy, ricotta, tofu masło klarowane, mleko krowie, mleko sojowe, sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), serwatka lody, masło, maślanka, odtłuszczone mleko krowie, sery pleśniowe (brie, camembert), parmezan
tłuszcze i oleje roślinne masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich olej lniany, z wątroby dorsza, z orzeszków ziemnych olej krokoszowy, kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy
orzechy i pestki kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne migdały, orzechy pinii, orzech brazylijski, orzeszki pistacjowe mak, orzech kokosowy, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam
nasiona roślin strączkowych fasola czerwona, fasolka pinto, soczewica zielona bób, fasola biała, groch, soczewica czerwona, soja, zielony groszek fasola adzuki, fasola czarne oczko
produkty zbożowe orkisz, owies, proso, ryż basmati, biały, brązowy, dziki, żyto, otręby ryżowe, owsiane, chleb z kiełków pszenicy, sojowy, żytni, wafle ryżowe, makaron orkiszowy, ryżowy, żytni amarantus, jęczmień, pszenica, kiełki i otręby pszenne, chleb bezglutenowy, pszenny, pumpernikiel, bagietka, mąka graham, jęczmienna, pszenna, kasza kuskus gryka, kukurydza, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, pieczywo kukurydziane
warzywa bakłażan, brokuły, buraki, kalafior, kapusta włoska, kiełki lucerny, ogórki, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki brukselka, cebula, chrzan, cukinia, cykoria, dynia, kalarepa, kapusta biała, czerwona, pekińska, koper, marchew, oliwki zielone, pędy bambusa, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, sałata, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki awokado, karczochy, kiełki fasolki mung i rzodkiewek, kukurydza, papryka czerwona, zielona, żółta, rzodkiewki
owoce ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, śliwki, winogrona czarne i zielone, wiśnie, żurawina arbuz, borówki, brzoskwinie, daktyle, gruszki, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, mandarynki, melony, morele, papaja, porzeczka, rodzynki, suszone śliwki banany, granaty, karambola, pomarańcze, truskawki

Plusy diety

  • Nie narzuca rygorystycznego liczenia kalorii oraz odważania porcji
  • Czytelny podział na 3 grupy produktów
  • Najbardziej zbilansowana pod względem produktów żywnościowych wydaje się dieta dla osób z grupą krwi B.

Minusy diety

  • Przestrzeganie diet zgodnej z grupą krwi wiąże się z eliminacją z jadłospisu wielu produktów żywnościowych będących źródłem ważnych składników odżywczych, co utrudnia, a w niektórych przypadkach nawet uniemożliwia prowadzenie prawidłowo zbilansowanej diety. To z kolei wiąże się z ryzykiem powstania niedoborów pokarmowych
  • Skuteczność diety nie jest potwierdzona badaniami naukowymi
  • Może opierać się na subiektywnym odczuciu – nie jest powiedziane, że osoba z grupą krwi 0 nie będzie się czuła dobrze także po produktach zalecanych dla osób z grupą krwi B
  • Mogą się pojawić trudności w realizacji diety, jeśli dana osoba nie lubi produktów wskazanych dla jej grupy krwi lub nie jest przyzwyczajona do ich spożywania – w takiej sytuacji dieta nie daje żadnej alternatywy.

Piśmiennictwo

  1. D’Adamo P., Whitney, C.: Eat right 4 your type. Random House, 2012
  2. Cusack L., De Buck E., Compernolle V., Vandekerckhove P.: Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr. 2013; 98(1); 99–104
  3. Wang J., García-Bailo B., Nielsen D. E., El-Sohemy A.: ABO genotype,‘blood-type’diet and cardiometabolic risk factors. PloS one, 9(1), e84749.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

28.06.2021
Zobacz także
  • Krew – ile krwi ma człowiek, funkcje i skład krwi
  • Grupa krwi - jakie są grupy krwi, dziedziczenie
  • Diety alternatywne
  • Diety o udowodnionym działaniu prozdrowotnym - leczenie otyłości
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta