Jest to sposób odżywiania, który według twórcy – Petera D'Adamo – ma odpowiadać indywidualnym potrzebom każdej grupy krwi. U podstaw tej diety leży teoria lektynowa.
Fot. pixabay.com
W dużym uproszczeniu: kiedy spożywamy produkty żywnościowe zawierające lektyny niezgodne z naszą grupą krwi, doprowadzamy do tzw. aglutynacji, czyli zlepiania krwinek. Może to prowadzić do problemów zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że pewne pokarmy mają zdolność aglutynacji krwinek jednej grupy krwi, ale mogą nie wyrządzać szkody w przypadku innej. W uproszczeniu: pewne produkty żywnościowe mogą być dla jednych szkodliwe, dla innych natomiast pożyteczne.
Sposób realizacji tej diety opiera się na podziale produktów żywnościowych na 3 grupy. Pierwsza z nich to produkty wskazane, czyli takie, których lektyny (po wniknięciu do krwiobiegu człowieka o określonej grupie krwi) nie wywołują żadnej reakcji układu odpornościowego. Grupa druga to żywność neutralna. W tym przypadku lektyny po wniknięciu do krwiobiegu człowieka sporadycznie wywołują niewielką reakcję układu odpornościowego. Ostatnia grupa to produkty przeciwwskazane. Zalicza się do niej te produkty, których lektyny wywołują gwałtowną reakcję układu odpornościowego.
Poniżej przedstawiono produkty wskazane, neutralne i przeciwwskazane w przypadku poszczególnych grup krwi.
Osoby z grupą krwi 0
produkty żywnościowe | wskazane | neutralne | przeciwwskazane |
---|---|---|---|
mięso i drób | baranina, cielęcina, dziczyzna, jagnięcina, serca, wątroba, wołowina | bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa | bekon, gęś, wieprzowina |
ryby i owoce morza | dorsz, halibut, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk | flądra, homar, karp, kraby, krewetki, małże, mule, ostrygi, raki, ślimaki, węgorz | kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, sum, śledzie marynowane |
jaja i produkty nabiałowe | masło klarowane | jogurt naturalny, masło, ser feta, ser kozi, ser owczy, ser mozzarella, ser tofu, mleko sojowe | kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser pleśniowe (brie, camembert), sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), parmezan, ricotta, serwatka, śmietana |
tłuszcze i oleje roślinne | olej lniany, olej z orzechów włoskich, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni | olej sezamowy, olej słonecznikowy | olej kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych |
orzechy i pestki | pestki dyni, orzechy włoskie, siemię lniane | orzechy pinii, migdały, kasztany, orzechy laskowe, sezam, słonecznik | mak, kokos, orzech brazylijski, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne |
nasiona roślin strączkowych | fasola adzuki, fasola pinto, groch „czarne oczko” | bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czerwona, groch zielony, soja | fasola kidney, soczewica czerwona, soczewica zielona |
produkty zbożowe | amarantus, gryka, jęczmień, orkisz, ryż, żyto, proso | owies, pszenica, kukurydza, kuskus, kiełki pszenicy, mąka pszeniczna | |
warzywa | boćwina, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta włoska, pietruszka, por, rzepa, rzeżucha, sałata rzymska, szpinak | buraki, cukinia, kapusta pekińska, kiełki fasolki mung, kiełki rzodkiewki, koper, marchew, ogórki, oliwki zielone, papryka zielona i żółta, pędy bambusa, pomidory, rzodkiewka, seler, sałata lodowa, szparagi | awokado, bakłażan, brukselka, kalafior, kapusta biała i czerwona, kukurydza, szczaw, ziemniaki | owoce | figi, morwa, śliwki | agrest, ananas, arbuz, banany, borówki, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, daktyle, granaty, grejpfrut, gruszki, jabłka, kiwi, limonka, maliny, mango, morele, nektarynki, papaja, porzeczki czarne i czerwone, winogrona czerwone i zielone, wiśnie, żurawina | jeżyny, mandarynki, melony, pomarańcze, truskawki |
Osoby z grupą krwi A
produkty żywnościowe | wskazane | neutralne | przeciwwskazane |
---|---|---|---|
mięso i drób | indyk, kurczak | baranina, bażant, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik, kuropatwa, przepiórka, wieprzowina, wołowina, serce, wątróbka | |
ryby i owoce morza | dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki | jesiotr | flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuk, ostrygi, ośmiornica, raki, sola, sum, śledzie marynowane i świeże, tuńczyk, węgorz |
jaja i produkty nabiałowe | mleko sojowe, ser tofu | klarowne masło, jogurt, mleko owcze, ser feta, mozzarella, ser owczy, ser ricotta | mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery pleśniowe (brie, camembert), sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), parmezan |
tłuszcze i oleje roślinne | oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni | olej z wątroby dorsza, olej z orzechów włoskich, olej słonecznikowy | olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy |
orzechy i pestki | masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane | kasztany, mak, migdały, nasiona pinii, orzechy włoskie, pestki słonecznika, sezam | orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech nerkowca, orzeszki pistacjowe |
nasiona roślin strączkowych | fasola adzuki, fasola pinto, soczewica czerwona i zielona | fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony | fasola czerwona |
produkty zbożowe | amarantus, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron ryżowy | jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały, dziki, chleb orkiszowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa, otręby owsiane i ryżowe, mąka orkiszowa, jęczmienna oraz makarony i placki z tych gatunków mąki, kuskus, produkty kukurydziane | pszenica, kiełki pszenicy. otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel |
warzywa | brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak | awokado, kapusta pekińska, brukselka, buraki czerwone, cebula szalotka, cukinia, kalafior, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kukurydza, ogórek, rzepa, rzeżucha, sałata, seler, szparagi, wszystkie dyniowate, szczypiorek | bakłażan, biała kapusta, czerwona kapusta, papryka czerwona, zielona i żółta, pomidory, szczaw, ziemniaki |
owoce | ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi świeże i suszone, grejpfruty, jeżyny, morele świeże i suszone, rodzynki, śliwki świeże i suszone wiśnie, żurawina | agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, jagody, kiwi, limonka, melon, nektarynka, porzeczki czarne i czerwone, truskawki, winogrona czarne i zielone | banany, mandarynki, mango, melon, papaja, pomarańcze |
Osoby z grupą krwi B
produkty żywnościowe | wskazane | neutralne | przeciwwskazane |
---|---|---|---|
mięso i drób | dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik | cielęcina, bażant, wołowina, wątróbka, indyk | bekon, gęś, kaczka, przepiórka, serca, kuropatwa, wieprzowina |
ryby i owoce morza | dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, jesiotr, szczupak, morszczuk, sardynki, sola | pstrąg, okoń, karp, sieja, śledź, tuńczyk, sum | krewetki, homar, łosoś wędzony, krab, małże, ostrygi, ośmiornica, raki, ślimaki |
jaja i produkty nabiałowe | chude mleko, jogurty, kefir, owcze mleko, ser feta, mozzarella, ser owczy, ricotta, serek wiejski | masło, maślanka, mleko sojowe, sery pleśniowe (brie, camembert), sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), ser tofu, serwatka | lody |
tłuszcze i oleje roslinne | oliwa z oliwek | olej lniany, z orzechów włoskich | olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, słonecznikowy |
orzechy i pestki | kasztany, migdały, orzechy włoskie, orzechy pecan | mak, orzechy pinii, orzechy nerkowca, orzeszki pistacjowe, pestki dyni, sezam, słonecznik | |
nasiona roślin strączkowych | soja | bób, fasola biała, fasola czerwona, groszek zielony | fasola adzuki, czarna, pinto, soczewica czerwona i zielona |
produkty zbożowe | orkisz, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe | ryż basmati, biały, brązowy, chleb z mąki sojowej, chleb orkiszowy, pumpernikiel, mąka orkiszowa | amarantus, dziki ryż, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, żyto, chleb pszenny, żytni, mąka jęczmienna, pszenna, żytnia, otręby pszenne, kasza kuskus |
warzywa | bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, kapusta biała i czerwona, kalafior, marchew, papryka czerwona, zielona i żółta, pietruszka, rzeżucha, ziemniaki | cebula czerwona, dymka i szalotka, chrzan, cukinia, cykoria, kalarepa, kiełki lucerny, kapusta pekińska, koper, ogórki, pędy bambusa, por, rzepa, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak, rzeżucha | awokado, dynia, karczochy, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewki |
owoce | ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona czarne i zielone | agrest, arbuz, borówka amerykańska, brzoskwinie, cytryny, jabłka, daktyle, figi świeże i suszone, grejpfrut, gruszki, kiwi, maliny, mandarynki, melony, nektarynki, pomarańcze, porzeczki czerwone i czarne, śliwki suszone, truskawki, wiśnie, żurawina | granaty, karambola, opuncja |
Osoby z grupą krwi AB
produkty żywnościowe | wskazane | neutralne | przeciwwskazane |
---|---|---|---|
mięso i drób | baranina, indyk, jagnięcina, królik | wątróbka | bekon, cielęcina, gęś, kaczka, dziczyzna, kuropatwa, kurczak, przepiórki, serca, wieprzowina, wołowina |
ryby i owoce morza | dorsz, jesiotr, makrela, morszczuk, pstrąg, sardynki, szczupak, ślimaki | karp, kawior, małże, sola, sum, śledź, tuńczyk | flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, węgorz |
jaja i produkty nabiałowe | jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser feta, mozzarella, ser owczy, ricotta, tofu | masło klarowane, mleko krowie, mleko sojowe, sery dojrzewające (cheddar, ementaler, gouda), serwatka | lody, masło, maślanka, odtłuszczone mleko krowie, sery pleśniowe (brie, camembert), parmezan |
tłuszcze i oleje roślinne | masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich | olej lniany, z wątroby dorsza, z orzeszków ziemnych | olej krokoszowy, kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy |
orzechy i pestki | kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne | migdały, orzechy pinii, orzech brazylijski, orzeszki pistacjowe | mak, orzech kokosowy, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam |
nasiona roślin strączkowych | fasola czerwona, fasolka pinto, soczewica zielona | bób, fasola biała, groch, soczewica czerwona, soja, zielony groszek | fasola adzuki, fasola czarne oczko |
produkty zbożowe | orkisz, owies, proso, ryż basmati, biały, brązowy, dziki, żyto, otręby ryżowe, owsiane, chleb z kiełków pszenicy, sojowy, żytni, wafle ryżowe, makaron orkiszowy, ryżowy, żytni | amarantus, jęczmień, pszenica, kiełki i otręby pszenne, chleb bezglutenowy, pszenny, pumpernikiel, bagietka, mąka graham, jęczmienna, pszenna, kasza kuskus | gryka, kukurydza, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, pieczywo kukurydziane |
warzywa | bakłażan, brokuły, buraki, kalafior, kapusta włoska, kiełki lucerny, ogórki, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki | brukselka, cebula, chrzan, cukinia, cykoria, dynia, kalarepa, kapusta biała, czerwona, pekińska, koper, marchew, oliwki zielone, pędy bambusa, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, sałata, szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki | awokado, karczochy, kiełki fasolki mung i rzodkiewek, kukurydza, papryka czerwona, zielona, żółta, rzodkiewki |
owoce | ananas, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, śliwki, winogrona czarne i zielone, wiśnie, żurawina | arbuz, borówki, brzoskwinie, daktyle, gruszki, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, mandarynki, melony, morele, papaja, porzeczka, rodzynki, suszone śliwki | banany, granaty, karambola, pomarańcze, truskawki |
Plusy diety
- Nie narzuca rygorystycznego liczenia kalorii oraz odważania porcji
- Czytelny podział na 3 grupy produktów
- Najbardziej zbilansowana pod względem produktów żywnościowych wydaje się dieta dla osób z grupą krwi B.
Minusy diety
- Przestrzeganie diet zgodnej z grupą krwi wiąże się z eliminacją z jadłospisu wielu produktów żywnościowych będących źródłem ważnych składników odżywczych, co utrudnia, a w niektórych przypadkach nawet uniemożliwia prowadzenie prawidłowo zbilansowanej diety. To z kolei wiąże się z ryzykiem powstania niedoborów pokarmowych
- Skuteczność diety nie jest potwierdzona badaniami naukowymi
- Może opierać się na subiektywnym odczuciu – nie jest powiedziane, że osoba z grupą krwi 0 nie będzie się czuła dobrze także po produktach zalecanych dla osób z grupą krwi B
- Mogą się pojawić trudności w realizacji diety, jeśli dana osoba nie lubi produktów wskazanych dla jej grupy krwi lub nie jest przyzwyczajona do ich spożywania – w takiej sytuacji dieta nie daje żadnej alternatywy.
Piśmiennictwo
- D’Adamo P., Whitney, C.: Eat right 4 your type. Random House, 2012
- Cusack L., De Buck E., Compernolle V., Vandekerckhove P.: Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. Am. J. Clin. Nutr. 2013; 98(1); 99–104
- Wang J., García-Bailo B., Nielsen D. E., El-Sohemy A.: ABO genotype,‘blood-type’diet and cardiometabolic risk factors. PloS one, 9(1), e84749.