×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Przyczyny niedowagi i sposoby zwiększenia kaloryczności diety

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Mam 18 lat, 173 wzrostu i ważę 43-44 kg. To bardzo poważna niedowaga i nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Jem przeważnie 3-4 posiłki dziennie. Czy jest szansa, żebym przybrała na wadze – chociaż do 50 kg – w szybkim czasie? Bardzo mi na tym zależy, a sama nie wiem, co zrobić, żeby ten plan zrealizować. Czy mogę liczyć na poradę?


Fot. pixabay.com

Analiza Pani wzrostu i masy ciała rzeczywiście wskazuje na znaczną niedowagę. Myślę, że istotne byłoby znalezienie przyczyny, dla której waży Pani tak mało. Być może zawiniły błędy żywieniowe (sporadyczne i małe objętościowo posiłki, mało urozmaicona dieta, niedobór białka), jednak przy tak małym wskaźniku masy ciała niezbędne jest sprawdzenie, czy nie wiąże się to z ukrytym procesem chorobowym.

Istnieją oczywiście pewne sposoby, które pozwalają na zwiększenie kaloryczności diety. Ważne, aby spożywała Pani 4-5 posiłków dziennie. Można też zwiększyć ich objętość. Na przykład, jeśli do tej pory zjadała Pani dwie kromki pieczywa na pierwsze śniadanie, to proszę dodać jeszcze jedną.

Podobnie w przypadku obiadu – warto zwiększyć ilość zjadanych do tej pory węglowodanów, takich jak kasza, ryż, makaron czy ziemniaki. Zdrowe produkty zawierające węglowodany to także owoce i wyciskane z nich soki. Szczególnie bogate w węglowodany są banany, winogrona, czereśnie i gruszki.

Jednym z powodów zbyt małej masy ciała może być także niedobór białka w diecie. Proszę umówić się na wizytę do dietetyka, który oszacuje ilość spożywanego białka. Do produktów obfitujących w białko zalicza się: mięso, drób i ryby, produkty nabiałowe, a także nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica).

Składnikiem odżywczym, który dostarcza najwięcej kalorii, są oczywiście tłuszcze. Nie oznacza to jednak, że Pani dieta powinna bazować na golonce i boczku. „Dobrego” tłuszczu dostarczają także oleje roślinne, takie jak: olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Można je stosować jako dodatek do sałatek oraz produktów węglowodanowych (np. dodać niewielką ilość oleju rzepakowego do kaszy gryczanej).

Jeśli Pani niedowaga wynika z braku apetytu, warto ustalić, dlaczego tak się dzieje. Na początek proszę przygotowywać bardziej urozmaicone i apetycznie wyglądające posiłki. Ponadto apetyt poprawia przebywanie na świeżym powietrzu oraz umiarkowana aktywność fizyczna.

Dobrym sposobem na zwiększenie kaloryczności diety jest spożywanie w charakterze przekąsek orzechów, pestek i suszonych owoców. Są one bogatokaloryczne, a dodatkowo dostarczają wielu cennych składników mineralnych.

I jeszcze jedna uwaga: aby zwiększyć masę ciała, konieczna jest konsekwencja i cierpliwość. Codziennie należy się starać, aby ilość kalorii dostarczanych z pożywieniem przekraczała Pani dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.

Podkreślam jednak, w Pani przypadku najistotniejsze jest udanie się do lekarza i ustalenie przyczyny tak małej masy ciała.

05.05.2017
Zobacz także
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta