Gęstością energetyczną nazywamy ilość kalorii, która przypada na jednostkę objętości pożywienia (np. kcal/ml). Można się także spotkać z definicją, która podaje ilość kcal w odniesieniu do masy produktu (kcal/g lub kcal/100 g).
Fot. pixabay.com
Zaproponowano następujący podział pod względem gęstości energetycznej na produkty o:
- bardzo niskiej gęstości energetycznej: <60 kcal/100 g – zalicza się tu prawie wszystkie owoce, warzywa nieskrobiowe, zupy przygotowywane bez śmietany i zasmażki, niesłodzoną kawę i herbatę oraz napoje typu light
- niskiej gęstości energetycznej: 60–150 kcal/100 g – produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, chude mięsa, mleko i produkty mleczne niskotłuszczowe, banany, ziemniaki i bataty
- umiarkowanej gęstości energetycznej: 160–390 kcal/100 g – pieczywo, sery, tłuste mięsa, awokado, suszone owoce oraz beztłuszczowe przekąski
- wysokiej gęstości energetycznej: 400–900 kcal/100 g – żywność wysokoprzetworzona, chipsy, wyroby cukiernicze, słodycze, orzechy i masła orzechowe, nasiona, tłuszcze, oleje, majonez i gotowe sosy sałatkowe.
Produkty o bardzo niskiej i niskiej gęstości energetycznej charakteryzują się dużą zawartością wody i błonnika pokarmowego, a mniejszą ilością tłuszczów i cukrów. Zawierają one niewielką ilość kcal, w stosunkowo dużej porcji. Z kolei żywność o wysokiej gęstości energetycznej zawiera znaczną liczbę kalorii w niewielkiej porcji. Uważa się, że takie produkty powinno się w diecie znacząco ograniczać (z pewnymi wyjątkami). Warto podkreślić, że wśród żywności o umiarkowanej i wysokiej gęstości energetycznej znajdują się także produkty korzystne dla zdrowia, których nie należy wykluczać z diety. Zalicza się tu: awokado, orzechy i nasiona oraz oleje roślinne.
Piśmiennictwo
- Rolls B.J.: Dietary energy density: Applying behavioural science to weight management. Nutr. Bull. 2017 Sep; 42(3): 246–253. doi: 10.1111/nbu.12280. Epub 2017 Aug 15. PMID: 29151813; PMCID: PMC5687574.
- Robinson E., Khuttan M., McFarland-Lesser I. i wsp.: Calorie reformulation: a systematic review and meta-analysis examining the effect of manipulating food energy density on daily energy intake. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 2022; 19: 48 (2022). https://doi.org/10.1186/s12966-022-01287-z
- https://www.damianparol.com/gestosc-energetyczna/