Pytanie nadesłane do redakcji
Witam serdecznie. Jaka zawartość błonnika (g) powinna znaleźć się w diecie osoby po rękawowym wycięciu żołądka? Czy można spożywać odżywkę białkową Protifar i w jakiej ilości?
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
W diecie osoby po rękawowym wycięciu żołądka zaleca się około 5 g błonnika na każdy posiłek, czyli przy zaleceniu 4–6 posiłków w ciągu doby, spożycie błonnika powinno wynosić 20–30 g.
Natomiast spożycie białka nie powinno być mniejsze niż 70 g/dobę i jego spożycie uzależnione jest od ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Protifar można wykorzystać w diecie, jeśli uwzględnimy jego skład chemiczny w wyliczeniu wartości odżywczej z całego dnia. Sto gramów produktu dostarcza: 373 kcal, 88,5 g białka, 100 mg sodu, 120 mg potasu, 100 mg chloru, 1350 mg wapnia, 700 mg fosforu. Jedna płaska miarka zawiera około 2,5 g proszku Protifar (2,2 g biała).
Należy wspomnieć, że w roku 2009 został opracowany przez University of Nevada School of Medicine „Schemat żywienia po zabiegach bariatrycznych”. Zgodnie ze schematem w 2.–3. tygodniu po operacji należy spożywać białko w ilości 60 g/dobę, w 4.–6. tygodniu po zabiegu – spożycie białka należy zwiększyć do 60–80 g/dobę. W 7. tygodniu poleca się indywidualnie dostosować dietę do masy ciała i wieku pacjenta. Posiłki powinny zawierać chude mięso, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Jednakże jeśli surowe warzywa i owoce są źle tolerowane przez pacjenta, wówczas powinien ich unikać i spożywać gotowane, przetarte. Duże ilości błonnika zawierają: seler naciowy, kukurydza, karczochy, pomidory, ananasy, pomarańcze.
Poniżej podano przykładowy jadłospis dla osoby po resekcji żołądka z wykorzystaniem produktu Nutridrink.
I Śniadanie
- Kasza manna - 3 łyżki
- Mleko 2% - 200 ml
- Mus wiśniowy - 3 łyżki
- Pół bułki pszennej
- Margaryna - 1 łyżeczka
- Pasta jajeczna - 2 łyżki
- Sałata - 2 liście
- Herbata zielona
II Śniadanie
- Nutridrink
- Banan
Obiad (2 h przerwy między pierwszym a drugim daniem)
- Zupa krem z brokułów - 1 talerz
- Kasza krakowska - 5 łyżek suchej
- Łosoś - 100 g (kawałek 5x5 cm)
- Warzywa do łososia - marchew, pietruszka, 1/3 cukinii
- Oliwa (dodana do duszenia) - 2 łyżki
- Kompot truskawkowy
Podwieczorek
- Nutridrink
Kolacja
- Ryż na mleku 1,5% – szklanka
- Małe starte jabłko
- Sok przecierowy z marchwi – 1 kubek