×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta po resekcji żołądka

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam serdecznie. Jaka zawartość błonnika (g) powinna znaleźć się w diecie osoby po rękawowym wycięciu żołądka? Czy można spożywać odżywkę białkową Protifar i w jakiej ilości?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

W diecie osoby po rękawowym wycięciu żołądka zaleca się około 5 g błonnika na każdy posiłek, czyli przy zaleceniu 4–6 posiłków w ciągu doby, spożycie błonnika powinno wynosić 20–30 g.

Natomiast spożycie białka nie powinno być mniejsze niż 70 g/dobę i jego spożycie uzależnione jest od ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Protifar można wykorzystać w diecie, jeśli uwzględnimy jego skład chemiczny w wyliczeniu wartości odżywczej z całego dnia. Sto gramów produktu dostarcza: 373 kcal, 88,5 g białka, 100 mg sodu, 120 mg potasu, 100 mg chloru, 1350 mg wapnia, 700 mg fosforu. Jedna płaska miarka zawiera około 2,5 g proszku Protifar (2,2 g biała).

Należy wspomnieć, że w roku 2009 został opracowany przez University of Nevada School of Medicine „Schemat żywienia po zabiegach bariatrycznych”. Zgodnie ze schematem w 2.–3. tygodniu po operacji należy spożywać białko w ilości 60 g/dobę, w 4.–6. tygodniu po zabiegu – spożycie białka należy zwiększyć do 60–80 g/dobę. W 7. tygodniu poleca się indywidualnie dostosować dietę do masy ciała i wieku pacjenta. Posiłki powinny zawierać chude mięso, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Jednakże jeśli surowe warzywa i owoce są źle tolerowane przez pacjenta, wówczas powinien ich unikać i spożywać gotowane, przetarte. Duże ilości błonnika zawierają: seler naciowy, kukurydza, karczochy, pomidory, ananasy, pomarańcze.

Poniżej podano przykładowy jadłospis dla osoby po resekcji żołądka z wykorzystaniem produktu Nutridrink.

I Śniadanie

  • Kasza manna - 3 łyżki
  • Mleko 2% - 200 ml
  • Mus wiśniowy - 3 łyżki
  • Pół bułki pszennej
  • Margaryna - 1 łyżeczka
  • Pasta jajeczna - 2 łyżki
  • Sałata - 2 liście
  • Herbata zielona

II Śniadanie

  • Nutridrink
  • Banan

Obiad (2 h przerwy między pierwszym a drugim daniem)

  • Zupa krem z brokułów - 1 talerz
  • Kasza krakowska - 5 łyżek suchej
  • Łosoś - 100 g (kawałek 5x5 cm)
  • Warzywa do łososia - marchew, pietruszka, 1/3 cukinii
  • Oliwa (dodana do duszenia) - 2 łyżki
  • Kompot truskawkowy

Podwieczorek

  • Nutridrink

Kolacja

  • Ryż na mleku 1,5% – szklanka
  • Małe starte jabłko
  • Sok przecierowy z marchwi – 1 kubek

28.01.2013
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta