Pytanie nadesłane do redakcji
Czy błonnik witalny może stosować osoba z achalazją przełyku po przebytej operacji klasycznej w 1984 roku i endoskopowym rozszerzaniu przełyku w roku bieżącym, aktualnie stan zdrowia dobry, pod stałą kontrolą lekarską? Jakie mogą być powikłania ew. skutki uboczne w przypadku przyjmowania błonnika witalnego przy takim schorzeniu? Pozdrawiam, Anna O.
Odpowiedziała
Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"
Błonnik witalny to mieszanka babki płesznika i łupiny babki jajowatej w proporcjach 80 g/100 g. Błonnik to włókna roślinne, których nie trawi nasz organizm. Znajduje się także w produktach zbożowych z pełnego ziarna, surowych owocach i warzywach, nasionach roślin strączkowych.
W schorzeniach przełyku zaleca się dietę papkowatą, rozdrobnioną. Istotna jest lekkostrawność posiłków, ich temperatura oraz spożywanie pokarmów bez pośpiechu i unikanie stresu. Ponadto należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, witaminy C, witamin z grupy B i soli mineralnych.
Błonnik podlega znacznemu ograniczeniu, ponieważ może drażnić mechanicznie zmieniony chorobowo przełyk. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Zwiększone spożycie błonnika może się przyczynić do zaostrzenia dolegliwości (np. zwiększone ryzyko cofania się treści pokarmowej, pieczenie w przełyku, odbijanie).
Dietę należy ustalić indywidualnie na podstawie wywiadu lekarskiego i dietetycznego, aby uniknąć niedoborów pokarmowych i nie zaostrzać dolegliwości.