Trądzik – kwasy omega-3 mogą pomóc

17.05.2022
Paweł Wernicki

Aż u 94 proc. pacjentów z trądzikiem stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w krwinkach było poniżej zalecanego – ogłoszono podczas wiosennego sympozjum Europejskiej Akademii Dermatologii i Wenerologii (EADV).

Badanie European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) ”Burden of Skin Diseases” wykazało, że 5,4 proc. dorosłych ankietowanych w 27 krajach europejskich cierpi na trądzik, który powoduje plamy, torbiele i tłustą skórę głównie na twarzy, plecach i klatce piersiowej, co może prowadzić do blizn. Ekstrapolując te wartości na całą populacją tych krajów otrzymujemy 22 870 000 osób, z których większość to kobiety.

Wiadomo, że trądzikowi sprzyja stres, nieodpowiednia dieta, chroniczne zmęczenie, zanieczyszczenia środowiska oraz niewłaściwa pielęgnacja skóry.

Jak ustalili niemieccy specjaliści z Kliniki Dermatologii i Alergologii w Monachium, kluczowym czynnikiem w rozwoju trądziku może być niedobór kwasów tłuszczowych omega-3. Badania erytrocytów 100 pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem wykazały, że 94 proc. z nich miało stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 poniżej zalecanego (8-11 proc.).

Przeanalizowano również dietę pacjentów. Okazało się że osoby, które twierdziły, że regularnie spożywają rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, a także powstrzymują się od spożycia oleju słonecznikowego, miały większe stężenie kluczowego kwasu tłuszczowego.

„Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity – mówi dr Anne Goertler, główna autorka zespołu z Wydziału Dermatologii i Alergologii Uniwersytetu Ludwig-Maximilian. Monachium. – W ramach nowoczesnego podejścia do leczenia, klinicyści powinni dostarczać pacjentom informacji o tym, jak wybór diety może wpłynąć na ich diagnozę dermatologiczną i potencjalnie poprawić wyniki terapeutyczne”.

Autorzy badań wezwali klinicystów do pytania o nawyki żywieniowe u pacjentów z trądzikiem podczas omawiania diagnozy i leczenia.

Kwasy tłuszczowe omega-3 łagodzą stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5 i zmniejszają stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF–1), głównego hormonu wywołującego trądzik.

W badaniu pacjenci ze stężeniem omega-3 niższym niż 8 proc. wykazywali większe stężenie IGF-1 w porównaniu z pacjentami bez deficytu tego składnika odżywczego. W grupie z ciężkim deficytem (poniżej 4 proc.) stężenie wywołującego trądzik IGF–1 było jeszcze większe.

Kwasy omega-3 zawarte są na przykład w roślinach strączkowych, glonach, orzechach, nasionach oraz rybach niehodowlanych, takich jak dziki łosoś i sardynki.

Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!

Gdzie kierować

Przedstawiamy aktualny wykaz dermatologicznych oddziałów klinicznych posiadających umowę z NFZ oraz dane kontaktowe konsultantów (stan na 01.05.2022 r.).

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.