Aż u 94 proc. pacjentów z trądzikiem stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w krwinkach było poniżej zalecanego – ogłoszono podczas wiosennego sympozjum Europejskiej Akademii Dermatologii i Wenerologii (EADV).
Badanie European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) ”Burden of Skin Diseases” wykazało, że 5,4 proc. dorosłych ankietowanych w 27 krajach europejskich cierpi na trądzik, który powoduje plamy, torbiele i tłustą skórę głównie na twarzy, plecach i klatce piersiowej, co może prowadzić do blizn. Ekstrapolując te wartości na całą populacją tych krajów otrzymujemy 22 870 000 osób, z których większość to kobiety.
Wiadomo, że trądzikowi sprzyja stres, nieodpowiednia dieta, chroniczne zmęczenie, zanieczyszczenia środowiska oraz niewłaściwa pielęgnacja skóry.
Jak ustalili niemieccy specjaliści z Kliniki Dermatologii i Alergologii w Monachium, kluczowym czynnikiem w rozwoju trądziku może być niedobór kwasów tłuszczowych omega-3. Badania erytrocytów 100 pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem wykazały, że 94 proc. z nich miało stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 poniżej zalecanego (8-11 proc.).
Przeanalizowano również dietę pacjentów. Okazało się że osoby, które twierdziły, że regularnie spożywają rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica, a także powstrzymują się od spożycia oleju słonecznikowego, miały większe stężenie kluczowego kwasu tłuszczowego.
„Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity – mówi dr Anne Goertler, główna autorka zespołu z Wydziału Dermatologii i Alergologii Uniwersytetu Ludwig-Maximilian. Monachium. – W ramach nowoczesnego podejścia do leczenia, klinicyści powinni dostarczać pacjentom informacji o tym, jak wybór diety może wpłynąć na ich diagnozę dermatologiczną i potencjalnie poprawić wyniki terapeutyczne”.
Autorzy badań wezwali klinicystów do pytania o nawyki żywieniowe u pacjentów z trądzikiem podczas omawiania diagnozy i leczenia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 łagodzą stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5 i zmniejszają stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF–1), głównego hormonu wywołującego trądzik.
W badaniu pacjenci ze stężeniem omega-3 niższym niż 8 proc. wykazywali większe stężenie IGF-1 w porównaniu z pacjentami bez deficytu tego składnika odżywczego. W grupie z ciężkim deficytem (poniżej 4 proc.) stężenie wywołującego trądzik IGF–1 było jeszcze większe.
Kwasy omega-3 zawarte są na przykład w roślinach strączkowych, glonach, orzechach, nasionach oraz rybach niehodowlanych, takich jak dziki łosoś i sardynki.