Opracowała: lek. Karina Polak
Skróty: NLPZ – niesteroidowe leki przeciwzapalne, INR – międzynarodowy współczynnik znormalizowany, NOAC – doustne antykoagulanty niebędące antagonistami witaminy K
Celem przeglądu opublikowanego w „Journal of the American Academy of Dermatology” była analiza czynników, które należy uwzględnić podczas planowania zabiegu dermatochirurgicznego, aby zminimalizować ryzyko powikłań. Autorzy uwzględnili doniesienia dotyczące odpowiedniej kwalifikacji pacjentów, leczenia przeciwzakrzepowego, stosowania antybiotyków w profilaktyce okołooperacyjnej, przygotowania pola operacyjnego, wyboru znieczulenia oraz odpowiedniego oznaczenia obszaru zabiegowego. Szacuje się, że ok. 25–38% pacjentów kwalifikowanych do zabiegów dermatochirugicznych przyjmuje leki wpływające na krzepliwość krwi; wykazano również wpływ niektórych składników diety na procesy krzepnięcia (tab. 1.)
Tabela 1. Pokarmy oraz substancje pochodzenia roślinnego, wpływające na krzepnięcie krwi |
---|
Pokarmy oraz substancje pochodzenia roślinnego, wpływające na krzepnięcie krwi |
– tran |
– czosnek |
– imbir |
– miłorząb |
– żeń-szeń |
– złocień maruna |
– lukrecja |
– szałwia czerwona |
Pomimo początkowych doniesień sugerujących, że ryzyko krwawienia podczas zabiegu dermatochirurgicznego oraz po jego zakończeniu u pacjentów przyjmujących kwas acetylosalicylowy, niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) lub warfarynę nie odbiega istotnie od ryzyka u pacjentów niestosujących leczenia przeciwzakrzepowego, w przypadku warfaryny większe przeglądy systematyczne nie potwierdziły tych informacji. Zaleca się, aby u pacjentów przyjmujących warfarynę oznaczyć wartość międzynarodowego współczynnika znormalizowanego (INR). W przypadku INR>3,5 należy odroczyć termin zabiegu.