Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".


Fot. pixabay.com

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie (USA) przekonują, że dieta to łatwo modyfikowalny czynnik, zwiększający prawdopodobieństwo, że osoby starsze będą w stanie wykonywać samodzielnie takie czynności jak kąpiel, ubieranie się, robienie zakupów czy wchodzenie po schodach.

Autorzy poddali analizie dane dotyczące 12 658 starszych mężczyzn, gromadzone w latach 2008-2012. W momencie rozpoczęcia badań mężczyźni przeszli testy sprawdzające ich zdolność do samodzielnego wykonywania takich czynności jak kąpiel, ubieranie się, pokonywane różnych dystansów pieszo, schylanie się, wchodzenie po schodach, robienie zakupów oraz wykonywanie innych aktywności o umiarkowanym lub dużym stopniu intensywności. Uczestnicy wypełniali także kwestionariusze dotyczące sposobu odżywiania, określając częstotliwość spożywania poszczególnych produktów.

Większe spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów i kwasów omega 3 przy niskim spożyciu słodzonych napojów, czerwonego i przetworzonego mięsa, tłuszczów trans i soli oraz umiarkowanym spożyciu alkoholu miało związek ze zmniejszeniem ryzyka niepełnosprawności ruchowej o 25 proc.

"Niezależność fizyczna i zdolność do samodzielnego funkcjonowania to bardzo ważna część zdrowego procesu starzenia się. Te wyniki wskazują, że mamy wpływ na stopień naszej niezależności w podeszłym wieku. Nawet jeśli nie możemy całkowicie zmienić sposobu odżywiania, stosunkowo małe modyfikacje, na przykład zwiększenie spożycia warzyw i orzechów, mogą mieć wpływ na to w jakim stopniu uda nam się zachować sprawność fizyczną" - komentuje autorka badań dr Francine Grodstein.

09.04.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Akcja „Polska to chory kraj”
    Jeśli każdego roku nowotwory są przyczyną śmierci ok. 100 tys. Polaków, a dostęp do leczenia raka jest na jednym z najniższych poziomów w Unii Europejskiej, jeśli średni czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa wynosi 24 miesiące, a u kardiologa dziecięcego 12 miesięcy, jeśli na 1000 mieszkańców Polski przypada 2,4 lekarza, jeśli polskie szpitale są zadłużone na 14 mld złotych, to diagnoza musi brzmieć – Polska to chory kraj. Ale lekarze opracowali terapię. I apelują, aby rozpocząć ją jak najszybciej.
  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.