×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Produkty dla zdrowego serca - strona 5

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Oliwa z oliwek i orzechy

Badanie PREDIMED

PREDIMED to pierwsze badanie, w którym wykazano korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej w profilaktyce pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono, że ten sposób odżywiania się zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, a po dodaniu do diety 1 litra oliwy/tydzień lub mieszanki 30 g orzechów/dzień u pacjentów z dużym ryzykiem choroby serca może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych aż o 30%. Stosujących dietę śródziemnomorską porównano z osobami otrzymującymi dietę ubogotłuszczową.

Uwaga: Staraj się codziennie spożywać sałatkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Idealny podwieczorek to garść orzechów.

19.07.2021
Zobacz także
  • Dieta MIND
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta śródziemnomorska
Wybrane treści dla Ciebie
  • Statyny
  • Dieta w łuszczycy
  • Hipercholesterolemia rodzinna
  • Lipidy i lipoproteiny
  • Jakimi lekami można skutecznie obniżyć cholesterol u osób z uszkodzoną wątrobą?
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Jakie mogą być konsekwencje niskiego cholesterolu?
  • Dobry cholesterol i zły cholesterol
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta