Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta FODMAP dla wegetarian

Pytanie nadesłane do redakcji

Jak wegetarianin może zastosować dietę FODMAP (zalecaną dla osób z zespołem jelita drażliwego)? Poproszę o wegetariańską wersję diety o małej zawartości FODMAP.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Dieta FODMAP to dieta o małej zawartości węglowodanów fermentujących, takich jak laktoza, fruktoza, fruktany i alkohole polihydroksylowe (np. sorbitol, mannitol, ksylitol i maltitol). Dieta ta znalazła zastosowanie w zespole jelita drażliwego ze względu na łagodzenie objawów tej choroby.

Osoba stosująca dietę wegetariańska z powodzeniem może połączyć ją z realizacją diety FODMAP.

Wówczas z diety FODMAP należałoby wykluczyć produkty odzwierzęce o małej zawartości FODMAP. I tak w diecie wegetariańskiej wyklucza się mięso, ryby, owoce morza. W diecie wegańskiej sery - szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella, jaja, masło oraz miód.

Preferowane powinny być pozostałe produkty o niskiej zawartości FODMAP, tj.:

  • owoce - banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki, maliny, żurawina, rabarbar, marakuja
  • warzywa - marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, pędy bambusa, kiełki, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, cukinia, słodkie ziemniaki, szczypior, fasolka szparagowa, rzodkiewki, wodorosty (nori), szpinak
  • bezlaktozowe produkty mleczne, sery - cheddar, szwajcarski, parmezan, feta, brie, mozzarella, jogurt grecki
  • mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło orzechowe, margaryna,
  • jako źródło białka - tofu, (suche nasiona roślin strączkowych odznaczają się wysoką zawartością FODMAP, stad czasowo powinny być wykluczone)
  • pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa
  • orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika, tempeh
  • kawa, herbata, oliwa z oliwek, większość przypraw i ziół, musztarda, majonez, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód spadziowy

Warto również uwzględnić, iż według naukowców nie jest to dieta, którą należy stosować do końca życia. Wykluczenie produktów o dużej zawartości FODMAP powinno trwać przez 6-8 tygodni i następnie poleca się stopniowe ich wprowadzanie do diety, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych tolerancji. W przypadku wystąpienia niekorzystnych objawów, znów wykluczenie ich z diety.

03.02.2015
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?