×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Rzodkiewka i jej kiełki - witaminy, kcal, wartość odżywcza

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Rzodkiewka to roślina pochodząca do rodziny krzyżowych (Cruciferae). W sprzedaży dostępne są różne odmiany rzodkiewki. Różnią się one kształtem, kolorem i ostrością. Rzodkiewka jest warzywem chętnie kupowanym, głównie z uwagi na charakterystyczny ostry smak i stosunkowo dużą zawartość niektórych składników pokarmowych.


Fot. Sarah Chai/ pexels.com

Skórka rzodkiewki może mieć barwę od lekko różowej po amarantową, może być jednokolorowa lub dwubarwna. Zabarwienie miąższu jest najczęściej białe, czasami lekko różowe. Miąższ młodych rzodkiewek jest jędrny i soczysty, a wraz z długością przechowywania staje się miękki i gąbczasty.

Rzodkiewka - wartość odżywcza

Rzodkiewka, jak większość warzyw, charakteryzuje się małą wartością energetyczną – 100g tego warzywa dostarcza 14 kcal. Zawartość węglowodanów ogółem wynosi 4,4 g, a błonnika pokarmowego 2,5 g w 100 g produktu.

Zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych zamieszczono w tabeli poniżej.

Tabela. Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g rzodkiewki
witamina A [µg] 2
β-karoten [µg] 9
witamina E [mg] 0,01
witamina B1 [mg] 0,026
witamina B2 [mg] 0,017
witamina B3 [mg] 0,26
witamina C [mg] 20,6
sód [mg] 11
potas [mg] 236
wapń [mg] 29
fosfor [mg] 19
żelazo [mg] 0,8
magnez [mg] 9
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003

Rzodkiewka – wykorzystanie w kuchni

Rzodkiewka to warzywo, które obok pomidora i ogórka jest najczęściej spożywanym warzywem w miesiącach wiosennych. Jej charakterystyczny ostry smak sprawia, że są one doskonałym dodatkiem do twarogu, sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Będą też dobrym dodatkiem do chłodnika przygotowanego w miesiącach letnich oraz sosów jogurtowych.

Niektórzy poddają rzodkiewkę procesowi kiszenia. Wygląda to w analogiczny sposób, jak w przypadku kiszenia ogórków. Do słoika z rzodkiewkami dajemy czosnek, korzeń chrzanu oraz koper. Wszystko zalewamy letnią, dobrze osoloną wodą. Odstawiamy w ciemne miejsce. Rzodkiewki można jeść już po 4 dniach.

Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki wyróżnia wyraźnie ostry smak. Charakteryzują się one wyższą zawartością witaminy C niż rzodkiewka. W piśmiennictwie można znaleźć wartości od 55–70 mg wit. C w 100 g produktu. W jednym z badań, w którym porównywano zawartość polifenoli w przeliczeniu na suchą masę stwierdzono, że kiełki rzodkiewki charakteryzują się ich najwyższą zawartością (w porównaniu z kiełkami słonecznika, brokułów i kiełków fasoli mung). Świadczy to o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej tych kiełków.

Dużą zaletą kiełków rzodkiewki jest także fakt, że są one dostępne przez cały rok i z powodzeniem można je uprawiać w domu. Dla osób, które nie zdecydują się na własną uprawę, są one dostępne w sprzedaży w większości sklepów spożywczych.

Kiełki rzodkiewki można wykorzystywać jako składnik sałatek oraz dodatek do kanapek.

Piśmiennictwo

Drużyńska B., Kostrzewski K., Majewska E. i wsp.: Zawartość wybranych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwrodnikowa w kiełkach nasion. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, nr 583, 2015, 45–54.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

22.04.2024
Zobacz także
  • Rzeżucha - właściwości, czy kiełki rzeżuchy są zdrowe?
  • Rukola - właściwości
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Wybrane treści dla Ciebie
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
  • Cytryna - właściwości
  • Czy picie wody z cytryną ma wpływ na trądzik?
  • Stres oksydacyjny
  • Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta