×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam! Chciałam zapytać jaką dietę zastosować przy niedoczynności tarczycy - Dukana, śródziemnomorską czy niełączenia, czy może jeszcze jakaś inną? Dodam, że mam 34 lata, 60 kg i 150 cm wzrostu. Leczę się na niedoczynność od pół roku i nie potrafię schudnąć. Co, ile i kiedy jeść? I czego najwięcej, a co ograniczyć. Bardzo proszę o odpowiedź.

Odpowiedziała

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych

Niedoczynność tarczycy jest to choroba, w której występuje w organizmie niedobór hormonów tarczycy. Ten niedobór powoduje niewystarczające zaopatrzenie komórek organizmu, co powoduje obniżenie aktywności metabolicznej komórek, a tym samym pojawienie się takich objawów, jak: ciągłe zmęczenie, apatia, ociężałość, uczucie chłodu i bardzo często przytycie. Niedoczynność tarczycy leczy się lekami, hormonami tarczycy. Wyrównania stężenia hormonów we krwi nie uzyskuje się natychmiast, ale dopiero po 1-3 miesiącach lub czasem nawet dłużej. Leczenie niedoczynności tarczycy lekami powoduje normalizację zwolnionej przemiany materii, a tym samym zmniejszenie masy ciała. Jeśli w Pani przypadku po 6-miesięcznym zastosowaniu leczenia nie następuje zmniejszenie nadmiernej masy ciała, być może potrzebna jest konsultacja lekarska i być może lekarz dokona korekty dawki zastosowanego leku. Ale utrzymująca się u Pani nadwaga, może wynikać również z niewłaściwej diety i zbyt małej aktywności fizycznej.

W chorobach tarczycy ważne jest dostarczanie z żywnością odpowiedniej ilości jodu. W tabeli 1 podano normy zapotrzebowania na jod.

Tabela. Normy dziennego zapotrzebowania na jod, norma RDA*
Składnik odżywczy Normy dziennego zapotrzebowania
Kobiety i mężczyźni 150 µg/dzień
Kobiety w ciąży 220 µg/dzień
Kobiety karmiące 290 µg /dzień
* wg Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻŻ, Wyd. Lek. PZWL 2008

Do produktów zawierających dużo jodu należą głównie ryby morskie, zaleca się spożywać danie z ryby zamiast dania z mięsa przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Wiele ciekawych przepisów na potrawy z ryb można znaleźć między innymi w książce Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. W książce tej opisano również dietę w odchudzaniu. W odchudzaniu zaleca się dietę zgodną z Piramidą zdrowego żywienia i zasadami zdrowego żywienia opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia (www.izz.waw.pl). W diecie odchudzającej należy spożywać każdego dnia produkty z każdej grupy produktów z piramidy, w odpowiednich proporcjach, w zależności od kaloryczności diety. Kaloryczność diety zalecanej dla Pani może ustalić prowadzący lekarz lub dietetyk. Ważna zasadą w odchudzaniu jest wybieranie produktów o małej zawartości tłuszczu, ograniczenie spożycia tłuszczów dodanych i rezygnacja ze słodyczy. Zaleca się dietę śródziemnomorską niskokaloryczną. Szczegółowe informacje na temat praktycznej realizacji diety śródziemnomorskiej można znaleźć m.in. w książce Szostak W.B., Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Ponieważ w Polsce często występują niedobory jodu (w glebie znajduje się mało tego składnika, a tym samym jest go mało w produktach rolnych), od pewnego czasu dodaje się jod do soli kuchennej. Sól jodowana jest istotnym źródłem jodu w naszej diecie. Ale nie zaleca się zwiększenia spożycia soli, ponieważ przy nadmiernym jej spożyciu może wystąpić nadciśnienie tętnicze krwi. Nie należy przekraczać 1 łyżeczki dziennie soli (5 g), jest to sól dodana w czasie przygotowywania posiłków i sól zawarta w produktach.

Istnieją produkty, które zmniejszają wchłanianie jodu. Należą do nich między innymi kalafior, kapusta, rzodkiew, proso - z prosa produkuje się kaszę jaglaną. Spożycie tych produktów należy ograniczyć w chorobach tarczycy z niedoboru jodu.

Zapotrzebowanie na jod zwiększa palenie tytoniu, dlatego zaleca się rezygnację z palenia.

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
  2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.
  3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
  4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem.
  5. Mięso spożywaj z umiarem.
  6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
  9. Ograniczaj spożycie soli.
  10. Pij wystarczającą ilość wody.
  11. Nie pij alkoholu.


Źródło: www.izz.waw.pl

www.izz.waw.pl

Piśmiennictwo:

Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Wyd. Medyk Sp. z o.o., Warszawa 2010.
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. IŻŻ, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2008.
Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
Muller S.D. i wsp.: Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
Szostak W.B., Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Wyd. Medyk Sp. z o.o., Warszawa 2012.
www.izz.waw.pl

26.11.2012

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.