Pytanie nadesłane do redakcji
Jaką kaloryczność powinna mieć dieta miesiąc po wykonaniu rękawowej resekcji żołądka? Serdecznie pozdrawiam, mk
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Dieta po rękawowej resekcji żołądka i innych operacjach bariatrycznych, w zależności od okresu pooperacyjnego, powinna mieć odpowiednią konsystencję, być urozmaicona i prawidłowo zbilansowana.
2-6 tygodni po operacji poleca się stosowanie diety lekkostrawnej, która jest jednocześnie niskokaloryczna, ze względu na zmniejszoną objętość żołądka. Należy starać się jadać regularnie posiłki, tj. co 3-4 godziny, nieprzekraczające objętościowo 150 ml.
W 4.-6. tygodniu po operacji należy stopniowo rozszerzać dietę poprzez wprowadzanie ugotowanych miękkich warzyw, miękkich i/lub obranych owoców. Nadal podstawę diety powinny stanowić miękkie, wilgotne, ubogotłuszczowe i bogatobiałkowe produkty spożywcze. Dużą uwagę należy poświęcić codziennemu dostarczaniu odpowiedniej ilości białka (60-80 g). Produkty bogatobiałkowe, jak mięso, drób, jaja, ryby, mleko i jego przetwory powinno się spożywać w każdym posiłku. Wskazane techniki kulinarne to gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie, grillowanie lub duszenie bez wcześniejszego obsmażania. W razie konieczności produkty można rozgnieść widelcem. Ponadto codzienna podaż płynów w postaci wody mineralnej niegazowanej, herbaty czarnej, zielonej czy słabych naparów herbat owocowych powinna wynosić 1500-1900 ml.
W pierwszych miesiącach po zabiegu podaż produktów będących źródłem energii należy zredukować do 700-900 kcal/dobę. W długookresowym leczeniu dietetycznym docelowa wartość energetyczna diety jest dostosowana do wieku, wzrostu i należnej masy ciała pacjenta i z reguły waha się w przedziale 1000-1200 kcal. Jednakże wartość energetyczna powinna być indywidualnie dostosowana przez lekarza lub dietetyka do stanu pacjenta i jego możliwości żywieniowych. Przede wszystkim ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety oraz wzbogacenie jej suplementami niedoborowych składników.
Polecałabym również prowadzenie codziennie dzienniczka żywieniowego, co pozwoliłoby na określenie wartości energetycznej i odżywczej obecnej Pani diety. Indywidualna Konsultacja dietetyczna pozwoliłaby na określenie indywidualnego schematu postępowania dietetycznego.
Piśmiennictwo:
Jastrzębowska M., Ostrowska L.: Zalecenia dietetyczne po zabiegach bariatrycznych. Forum Zaburzeń Metabolicznych , 2010; 1, 4: 201-209.Kulick D., Hark L., Deen D.: The bariatric surgery patient: a growing role for registered dietitians. J. Am. Diet. Assoc. 2010; 110: 4: 593-599.
Stavra A. Xanthakos: Nutritional deficiencies in obesity and after bariatric surgery. Pediart. Clin. North Am. 2009; 56, 5: 1105-1121.