Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady diety trzustkowej

Pytanie nadesłane do redakcji

Kilka dni temu przeszłam tzw. grypę żołądkową. Badania krwi i moczu wykazały zbyt niski poziom potasu, ale także zbyt wysoki poziom amylazy w moczu i CRP. Zalecono mi dietę trzustkową, mam też unikać cukru. Jestem wegetarianką i niestety diety, które znalazłam nie nadają się dla mnie. Czy istnieje dieta trzustkowa uwzględniająca fakt niejedzenia mięsa? Jak zbilansować taką dietę?

Odpowiedziała

Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"

Założeniem diety trzustkowej jest ograniczenie tłustych, smażonych potraw, produktów pełnoziarnistych oraz ostrych przypraw.

Podstawowe zasady diety trzustkowej uwzględniające eliminację mięsa z diety:

  • spożywaj 5 lekkostrawnych posiłków dziennie, o małej objętości.
  • produkty pełnoziarniste zastąp pieczywem pszennym, drobnymi kaszami (np. manna, jęczmienna), ryż biały, makaron nitki.
  • jako źródło białka pełnowartościowego spożywaj chude ryby (dorsz, mintaj, morszczuk), mleko i produkty mleczne o zawartości tłuszczu 0,5-2% oraz jaja. Unikaj tłustych serów (podpuszczkowych, pleśniowych, deserów mlecznych).
  • ogranicz wysokobłonnikowe warzywa i owoce. Kontroluj ilość spożywanych warzyw kapustnych, strączkowych, cebuli, czosnku, selera. Z owoców i warzyw zaleca się usuwanie skórek i pestek. W momencie zaostrzenia dolegliwości warzywa i owoce spożywaj po uprzedniej obróbce (np. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, duszenie) w celu zwiększenia ich strawności.
  • zalecane płyny to: woda, słaba herbata, herbaty ziołowa, soki owocowe jedynie rozcieńczone. Ogranicz mocną kawę, herbatę. W chorobach trzustki alkohol należy zupełnie wyeliminować!
  • Używaj łagodnych przypraw (np. pietruszka, bazylia, koperek, tymianek, majeranek, wanilia, cynamon). Unikaj ostrych i tłustych: sosów, przypraw, ziół (np. ostrej musztardy, pieprzu, majonezu, ostrej papryki).
  • unikaj cukru i słodyczy, szczególnie: cukierków, czekolad, czekoladek oraz ciast francuskich i tortowych.
  • używaj metody przygotowania potraw, które nie wymagają dodatku tłuszczu do potrawy - smażenie i obróbkę z dodatkiem tłuszczu należy zastąpić gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, pieczeniem w folii. Przy przygotowaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i wywarów mięsnych.

Podstawową modyfikacją dotyczącą diety trzustkowej w przypadku wykluczenia spożycia mięsa jest zastąpienie go innym źródłem białka pełnowartościowego: chude ryby, mleko i produkty mleczne o zawartości tłuszczu 0,5-2% oraz jaja.

Zalecenia dietetyczne należy stosować minimum 4-6 tygodni. Jeśli dolegliwości będą ustępować, można stopniowo zwiększać ilość tłuszczu w diecie oraz iość mleka i produktów mlecznych o zawartości tłuszczu 0,5-2%. Gdy dolegliwości pojawią się ponownie, należy wrócić do poprzedniego etapu.

Zaznaczam jednak, że dieta powinna być ustalona indywidualnie przez specjalistę na podstawie szczegółowego wywiadu zdrowotnego i dietetycznego.

15.11.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?