Pytanie nadesłane do redakcji
Jestem 51-letnią kobietą. Nie chudnę, wręcz przeciwnie, w ostatnich miesiącach przybyło mi niestety ok. 3 kg (wzrost 170 cm, waga 79 kg). A mój problem jest taki, że mam długotrwałe biegunki (od ok. 3 mies.) po zjedzeniu większości surowych lub gotowanych warzyw, zwłaszcza kapustnych, cebuli (dodatek choćby odrobiny smażonej cebuli do jakiejkolwiek potrawy to klęska). Nie ma bólu, są wzdęcia, gazy i niewielki ucisk po prawej stronie jamy brzusznej, pod żebrami. Miałam wykonane badania, wyniki wszystkich są poprawne: brak krwi utajonej w kale, wynik ujemny w badaniu na Helicobacter w kale, pozostałe wyniki badań krwi: biochemia AIAt – 15U/l, AspAt – 17, Amylaza – 52, glukoza – 101. Immunochemia – antygen HBs – ujemny. Jakie jeszcze badania i w którym kierunku należy wykonać?
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
Warzywa, zwłaszcza rodzina, do której należy cebula, powodują biegunki i wzdęcia, z towarzyszącym nasilonym oddawaniem gazów. Podobnie działającymi warzywami są: czosnek, fasola, brokuły, kalafior.
Nie ma powodów do niepokoju, tym bardziej, że wyniki badań są prawidłowe. Jest to normalna reakcja organizmu na substancje zawarte w tych warzywach oraz dużą ilość błonnika nierozpuszczalnego.
Po spożyciu surowej cebuli i czosnku można nabawić się bardziej nasilonych wzdęć i gazów niż po gotowanych warzywach. Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż 2–3 ząbki czosnku dziennie, które powinny być dokładnie posiekane przed zjedzeniem. Surowa cebula zawiera dużo błonnika i naturalny rodzaj cukru o nazwie fruktoza, która także sprzyja ww. objawom.
Do listy substancji, które mogą działać podobnie należą:
- kofeina – pobudza układ pokarmowy, co prowadzi czasem do silnych skurczów i zwiększonej liczby wypróżnień nawet u osób zdrowych
- błonnik nierozpuszczalny – surowe owoce i warzywa, nasiona i orzechy. Inne działanie ma rozpuszczalny błonnik, w produktach, takich jak: makaron, ryż, ziemniaki, który pomaga wiązać luźne stolce.
- alkohol
- tłuszcze – mogą nasilać perystaltykę, co prowadzi do większej liczby wypróżnień.
- napoje gazowane
- syntetyczne środki słodzące – produkty zawierające sorbitol, mannitol i sukralozę, mogą powodować biegunkę i wzdęcia
- nabiał – tylko u osób z nietolerancją laktozy.