×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy warzywa mogą powodować biegunkę i wzdęcia?

Pytanie nadesłane do redakcji

Jestem 51-letnią kobietą. Nie chudnę, wręcz przeciwnie, w ostatnich miesiącach przybyło mi niestety ok. 3 kg (wzrost 170 cm, waga 79 kg). A mój problem jest taki, że mam długotrwałe biegunki (od ok. 3 mies.) po zjedzeniu większości surowych lub gotowanych warzyw, zwłaszcza kapustnych, cebuli (dodatek choćby odrobiny smażonej cebuli do jakiejkolwiek potrawy to klęska). Nie ma bólu, są wzdęcia, gazy i niewielki ucisk po prawej stronie jamy brzusznej, pod żebrami. Miałam wykonane badania, wyniki wszystkich są poprawne: brak krwi utajonej w kale, wynik ujemny w badaniu na Helicobacter w kale, pozostałe wyniki badań krwi: biochemia AIAt – 15U/l, AspAt – 17, Amylaza – 52, glukoza – 101. Immunochemia – antygen HBs – ujemny. Jakie jeszcze badania i w którym kierunku należy wykonać?

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
specjalista gastroenterolog
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Warzywa, zwłaszcza rodzina, do której należy cebula, powodują biegunki i wzdęcia, z towarzyszącym nasilonym oddawaniem gazów. Podobnie działającymi warzywami są: czosnek, fasola, brokuły, kalafior.

Nie ma powodów do niepokoju, tym bardziej, że wyniki badań są prawidłowe. Jest to normalna reakcja organizmu na substancje zawarte w tych warzywach oraz dużą ilość błonnika nierozpuszczalnego.

Po spożyciu surowej cebuli i czosnku można nabawić się bardziej nasilonych wzdęć i gazów niż po gotowanych warzywach. Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż 2–3 ząbki czosnku dziennie, które powinny być dokładnie posiekane przed zjedzeniem. Surowa cebula zawiera dużo błonnika i naturalny rodzaj cukru o nazwie fruktoza, która także sprzyja ww. objawom.

Do listy substancji, które mogą działać podobnie należą:

  • kofeina – pobudza układ pokarmowy, co prowadzi czasem do silnych skurczów i zwiększonej liczby wypróżnień nawet u osób zdrowych
  • błonnik nierozpuszczalny – surowe owoce i warzywa, nasiona i orzechy. Inne działanie ma rozpuszczalny błonnik, w produktach, takich jak: makaron, ryż, ziemniaki, który pomaga wiązać luźne stolce.
  • alkohol
  • tłuszcze – mogą nasilać perystaltykę, co prowadzi do większej liczby wypróżnień.
  • napoje gazowane
  • syntetyczne środki słodzące – produkty zawierające sorbitol, mannitol i sukralozę, mogą powodować biegunkę i wzdęcia
  • nabiał – tylko u osób z nietolerancją laktozy.

15.01.2014
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta