×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Witamina K

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Do związków wykazujących aktywność biologiczną witaminy K należą: menadion – witamina K3, menachinon – witamina K2, filochinon - witamina K1. Pierwszy z nich jest otrzymywany syntetycznie i nie występuje w przyrodzie.


Fot. pixabay.com

Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina ta ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niedobory witaminy K występują rzadko. Najbardziej narażonymi osobami są:

  • noworodki, gdyż nie mają dobrze rozwiniętej flory jelitowej po urodzeniu, a mleko kobiece zawiera niewielkie ilości tej witaminy, dlatego noworodkom karmionym piersią podaje się preparaty witaminy K
  • chorzy z chorobami wątroby
  • chorzy z zespołem złego wchłaniania
  • przyjmujący antybiotyki lub leki o działaniu antykoagulacyjnym.

Niedobory tej witaminy mogą wydłużać czas krzepnięcia krwi i być przyczyną krwotoków z nosa, z układu pokarmowego i moczowego, a u noworodków powodować skazę krwotoczną.

Nie stwierdzono szkodliwego działania na organizm naturalnej witaminy K, nawet przy dużych dawkach. Natomiast zalecana jest ostrożność przy stosowaniu syntetycznych preparatów tej witaminy, ponieważ zbyt duże dawki mogą mieć niekorzystny wpływ na pracę wątroby, a u noworodków być przyczyną: anemii hemolitycznej, żółtaczki i hiperbilirubinemi.

W przypadku zdrowych ludzi dorosłych zapotrzebowanie na tę witaminę pokrywane jest przez pożywienie (witamina K1) oraz jej syntezę przez drobnoustroje jelita czczego i krętego (witamina K2).

Źródłem witaminy K są głównie produkty pochodzenia roślinnego, zwłaszcza zielone liście roślin. Ilość witaminy K w liściach jest proporcjonalna do zawartości chlorofilu. Rośliny bezchlorofilowe nie zawierają witaminy K.

Zawartość witaminy K w wybranych produktach
brokuły, jarmuż, sałata, szpinak, brukselka >100 mg/100 g
wątroba wołowa, kapusta, kalafior 50–100 mg/100 g
mięso, mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe, owoce <10 mg/100 g
27.08.2012
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta
  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.