Margaryna to emulsja typu woda w oleju. Otrzymuje się ją poprzez połączenie wody i oleju w obecności emulgatora (np. lecytyny). Tłuszcze stosowane do produkcji margaryny to najczęściej oleje roślinne, bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, o konsystencji płynnej w temperaturze pokojowej. Aby przekształcić oleje roślinne w temperaturze pokojowej do konsystencji stałej, stosuje się proces utwardzania. Można go przeprowadzić dwiema metodami – poprzez uwodornienie lub przeestryfikowanie.
Podczas uwodorniania w tłuszczu zachodzą znaczące zmiany – zwiększa się ilość nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych kosztem kwasów wielonienasyconych, zachodzą zmiany izomeracyjne z wykształceniem izomerów położeniowych i stereoizomerów kwasów tłuszczowych o konformacji trans (w przypadku tłuszczu częściowo utwardzonego), a także następuje rozkład witamin. Tłuszcz poddany uwodornieniu staje się odporny na wysokie temperatury stosowane przy smażeniu i pieczeniu (>180oC).
Proces przeestryfikowania to wymiana reszt kwasów tłuszczowych między cząsteczkami glicerydów lub zmiana ich pozycji względem glicerolu. W wyniku tego procesu nie dochodzi do izomeryzacji (nie wytwarzają się tłuszcze trans), a zmiany obejmują skład glicerolowy tłuszczu, co zmienia jego temperaturę topnienia i strukturę krystaliczną.
Do produkcji większości margaryn miękkich (kubkowych) stosowane są tłuszcze poddane przeestryfikowaniu, w których ilość izomerów trans jest znikoma. Margaryny te są mieszaniną olejów roślinnych bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i w czasie produkcji zostają wzbogacone w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D i E, mogą też zawierać DHA (kwas dokozaheksaenowy). Większość margaryn dostępnych na polskim rynku ma w składzie dodatek serwatki lub maślanki, które nadają jej kwaskowo-fermentacyjny smak charakterystyczny dla masła.
Margaryny miękkie należy stosować do smarowania pieczywa, natomiast nie poleca się ich intensywnego i długotrwałego ogrzewania. Można je bezpiecznie stosować w diecie dzieci >3. roku życia, jednak nie powinny stanowić jedynego źródła tłuszczu w diecie niemowląt i małych dzieci (można je podać okazjonalnie), ponieważ nie zawierają cholesterolu, który jest niezbędny do mielinizacji.
Margaryny twarde (w kostkach) są przeznaczone do smażenia i pieczenia. Znajdują też zastosowanie w przemyśle cukierniczym. W swoim składzie zawierają częściowo lub całkowicie utwardzone oleje roślinne, olej palmowy oraz kokosowy. Ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i możliwą obecność izomerów trans kwasów tłuszczowych dzieci powinny je spożywać sporadycznie.
Istotnym elementem profilaktyki pierwotnej nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia jest zalecenie spożycia tłuszczu roślinnego (w tym margaryny), przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe (do wartości nie większej niż 10% energii oraz kwasów tłuszczowych trans <1%). Z tego względu zaleca się, aby u dzieci >3. roku życia, zwłaszcza w rodzinach z chorobami układu krążenia, hiperlipidemią, nadwagą i otyłością, masło zastąpić margaryną. Natomiast u dzieci pochodzących z rodzin, w których nie ma i nie było przypadków tych chorób, nie ma konieczności wykluczania masła, a w ich diecie powinny się znaleźć zarówno masło, jak i oleje roślinne.
Rodzicom należy zdecydowanie odradzać zamianę masła na olej kokosowy jako tłuszcz do smarowania pieczywa. Skład masła jest unikalny w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu. Masło zawiera nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe czy cholesterol, ale także krótko- i średnio łańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe oraz sprzężone dieny kwasu linolowego (conjugated linoleic acid – CLA), które mogą wykazywać działanie prozdrowotne.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej