Postępy w żywieniu dzieci w 2023 roku - strona 2

21.03.2024
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Mleko modyfikowane kozie – przegląd systematyczny

Wyniki przeglądu systematycznego 4 badań z randomizacją (n = 670), o różnej wiarygodności metodologicznej (wszystkie finansowane przez przemysł), potwierdziły bezpieczeństwo (prawidłowe wskaźniki wzrastania) i dobrą tolerancję mleka modyfikowanego koziego w porównaniu z mlekiem modyfikowanym krowim. Częstotliwość wypróżnień była podobna w obu grupach, ale z powodu różnic w sposobie raportowania konsystencji stolca trudno sformułować jednoznaczne wnioski. W obu grupach obserwowano podobne działania niepożądane.15 Uzupełnieniem przeglądu są wyniki późniejszego badania z randomizacją obejmującego 64 niemowlęta. W grupie niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym kozim, w porównaniu z grupą dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym krowim, stwierdzono większe łaknienie i lepszą jakość życia. Nie odnotowano różnic w zakresie przyjemności z jedzenia.16 Jednym z ograniczeń badania jest brak wyliczenia wielkości badanej populacji.

Modyfikacje preparatów zastępujących mleko matki – wyniki badań z randomizacją

W 2023 roku opublikowano wyniki kilku badań z randomizacją oceniających różne modyfikacje preparatów zastępujących mleko matki. Wymieniam je poniżej, chociaż żadne badanie nie jest przełomowe, głównie ze względu na niedoskonałości metodologiczne.

  • Mleko modyfikowane z MFGM i laktoferyną – dzieci karmione mieszanką wzbogaconą tymi składnikami wykazywały w wieku 5,5 lat znacznie lepszy rozwój poznawczy. W testach inteligencji i oceniających funkcje wykonawcze osiągały one lepsze wyniki niż dzieci karmione standardową mieszanką. Efekt ten był widoczny nawet po uwzględnieniu czynników demograficznych i socjoekonomicznych. W rozwoju emocjonalnym i zachowaniu nie zaobserwowano istotnych różnic między grupami. Ze względu na złożony charakter interwencji (oprócz MFGM i laktoferyny eksperymentalna mieszanka zawierała również DHA i kwas sialowy) nie wiadomo, który składnik lub ich kombinacja odpowiada za obserwowany efekt. Ważnym ograniczeniem badania jest fakt, że w wieku 5,5 lat analizą objęto <40% dzieci pierwotnie włączonych do badania.17
  • Mleko modyfikowane z synbiotykiem – w ramach trwającego 2 lata badania, którym objęto 540 niemowląt, stwierdzono, że mleko modyfikowane z synbiotykiem (Limosilactobacillus fermentum CECT5716 i GOS), w porównaniu z mlekiem bez suplementacji, upodabnia mikrobiotę w stolcu do obserwowanej u niemowląt karmionych piersią. Stwierdzono większą względną obfitość bifidobakterii, mniejszą różnorodność mikrobioty, niższe pH kału oraz mniejsze stężenia kwasu masłowego.18 Jednym z ograniczeń badania jest brak oceny mikrobioty przed rozpoczęciem interwencji (stanu wyjściowego).
  • Hydrolizat białek serwatkowych o znacznym stopniu hydrolizy – w badaniu porównującym hydrolizat ze standardowym mlekiem modyfikowanym stwierdzono podobną tolerancję, podobne parametry stolca i wzorce snu w pierwszych 4 miesiącach życia. Oba badane preparaty zawierały Limosilactobacillus fermentum CECT5716 i galaktooligosacharydy, które mogą odpowiadać za brak efektu. Badanie miało charakter wtórej analizy, a wielkość badanej populacji wyliczono dla innego punktu końcowego. Dodatkowo 1/3 badanej populacji otrzymała leki lub preparaty, które mogły wpływać na badane objawy.19
  • Hydrolizat białek serwatkowych o nieznacznym stopniu hydrolizy – u niemowląt z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku alergii w grupie otrzymującej przez pierwszych 6 miesięcy życia hydrolizat o nieznacznym stopniu hydrolizy białek serwatkowych, w porównaniu z grupą otrzymującą standardowe mleko modyfikowane oraz niepoddaną randomizacji grupą karmioną wyłącznie piersią, stwierdzono podobne ryzyko atopowego zapalenia skóry i alergii na białka mleka krowiego (ABMK), a także podobne parametry wzrastania.20 Wyniki badania nie dają podstaw do zmiany aktualnych wytycznych dotyczących zapobiegania alergii na pokarmy.
  • Hydrolizat o znacznym stopniu hydrolizy białek serwatkowych zawierający analogi oligosacharydów pokarmu kobiecego (HMO) – w badaniu obejmującym 194 niemowlęta z ABMK w wieku do 12 miesięcy, w grupie niemowląt otrzymujących hydrolizat z dodatkiem 2’-FL i LNnT, w porównaniu z grupą bez suplementacji, zaobserwowano zmiany w mikrobiomie i metabolomie stolca, takie jak zwiększenie liczebności bifidobakterii oraz opóźnienie dojrzewania mikrobiomu w kierunku wzorca typowego dla dorosłych.21 Jednak, aby ocenić kliniczne znaczenie tych wyników, szczególnie w kontekście ryzyka infekcji dróg oddechowych i innych potencjalnych korzyści zdrowotnych, potrzebne są dalsze badania.

Alergia na białka mleka krowiego – wytyczne ESPGHAN

ABMK, będąca jedną z najczęstszych alergii na pokarmy u niemowląt i małych dzieci, stanowi poważne wyzwanie zarówno w obszarze diagnostyki, jak i terapii. W odpowiedzi na te wyzwania ESPGHAN opublikowało zaktualizowane stanowisko dotyczące diagnostyki, leczenia i zapobiegania ABMK, które obejmuje 73 stwierdzenia i zalecenia.22 Poniżej przedstawiam najważniejsze z nich.

  • Rozpoznanie opiera się na diagnostycznej diecie eliminacyjnej i doustnej próbie prowokacji. Pomocne, ale niewystarczające do ustalenia ostatecznego rozpoznania, są takie badania, jak testy skórne i oznaczenie swoistych IgE.
  • Podstawą leczenia jest dieta wykluczająca produkty zawierające białka mleka krowiego. W przypadku niemowląt i małych dzieci karmionych w sposób mieszany lub mlekiem modyfikowanym podstawę leczenia ABMK stanowią hydrolizaty białek mleka krowiego (serwatki lub kazeiny) o znacznym stopniu hydrolizy.
  • Monitorowanie skuteczności diety obejmuje ocenę żywienia, stanu odżywienia i wzrastania.
  • Żadna z ocenianych dotychczas profilaktycznych interwencji żywieniowych nie zmniejsza ryzyka ABMK.

Piśmiennictwo:

1. WHO Guideline for complementary feeding of infants and young children 6–23 months of age. www.who.int/publications/i/item/9789240081864 (dostęp: 26.11.2023)
2. Meek J.Y., Noble L.; Section on Breastfeeding. Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics, 2022; 150 (1): e2022057988
3. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C. i wsp.: Complementary feeding: a position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2017; 64 (1): 119–132
4. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Med. Prakt. Pediatr., 2021; 1: 23–44
5. Halken S., Muraro A., de Silva D. i wsp.: European Academy of Allergy and Clinical Immunology Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr. Allergy Immunol., 2021; 32 (5): 843–858
6. Fleischer D.M., Chan E.S., Venter C. i wsp.: A consensus approach to the primary prevention of food allergy through nutrition: Guidance from the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology; American College of Allergy, Asthma, and Immunology; and the Canadian Society for Allergy and Clinical Immunology. J. Allergy Clin. Immunol. Pract., 2021; 9 (1): 22–43.e4
7. Roberts G., Bahnson H.T., Du Toit G. i wsp.: Defining the window of opportunity and the target populations to prevent peanut allergy. J. Allergy Clin. Immunol., 2022: S0091-6749(22)01656–6
8. Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN). Feeding young children aged 1 to 5 years. July 2023. https://assets.publishing.service.gov.uk/media/649f000d-06179b00131ae904/SACN-Feeding-young-children-aged-1-to-5-full-report.pdf (dostęp: 15.12.2023)
9. Scarpone R., Kimkool P., Ierodiakonou D. i wsp.: Timing of allergenic food introduction and risk of immunoglobulin e-mediated food allergy: a systematic review and meta-analysis. JAMA Pediatr., 2023; 177 (5): 489–497
10. Fuchs G.J. 3rd, Abrams S.A., Amevor A.A.; Committee On Nutrition: older infant-young child “formulas”. Pediatrics, 2023; 152 (5): e2023064050
11. Hojsak I., Bronsky J., Campoy C. i wsp.; ESPGHAN Committee on Nutrition. Young child formula: a position paper by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2018; 66 (1): 177–185
12. Milani G.P., Edefonti V., De Cosmi V. i wsp.: Protein and growth during the first year of life: a systematic review and meta-analysis. Pediatr. Res., 2023; 94 (3): 878–891
13. Gonzalez-Garay A.G., Serralde-Zúniga A.E., Medina Vera I. i wsp.: Higher versus lower protein intake in formula-fed term infants. Cochrane Database Syst. Rev., 2023; 11 (11): CD013758
14. Liang X., Li Y., Zhao Z. i wsp.: Safety and efficacy of adding postbiotics in infant formula: a systematic review and meta-analysis. Pediatr. Res., 2023 (w druku) doi: 10.1038/s41390-023-02813-w. PMID: 37 700163.
15. Jankiewicz M., van Lee L., Biesheuvel M. i wsp.: The effect of goat-milk-based infant formulas on growth and safety parameters: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, 2023; 15 (9): 2110
16. Jung C., González Serrano A., Batard C. i wsp.: Whole goat milk-based formula versus whey-based cow milk formula: what formula do infants enjoy more? A feasibility, double-blind, randomized controlled trial. Nutrients, 2023; 15 (18): 4057
17. Ambrożej D., Dumycz K., Dziechciarz P., Ruszczyński M.: Milk fat globule membrane supplementation in children: systematic review with meta-analysis. Nutrients, 2021; 13 (3): 714
18. Lagkouvardos I., Intze E., Schaubeck M. i wsp.: Early life gut microbiota profiles linked to synbiotic formula effects: a randomized clinical trial in European infants. Am. J. Clin. Nutr., 2023; 117 (2): 326–339
19. Otten L., Schelker E., Petersen H. i wsp.; on behalf of The Hasi Study Group: Gastrointestinal tolerance of an infant formula manufactured from extensively hydrolysed protein in healthy term infants. Nutrients, 2023; 15 (21): 4674
20. Boutsikou T., Sekkidou M., Karaglani E. i wsp.: The impact of infant feeding regimen on cow’s milk protein allergy, atopic dermatitis and growth in high-risk infants during the first 6 months of life: the allergy reduction trial. Nutrients, 2023; 15 (11): 2622
21. Boulangé C.L., Pedersen H.K., Martin F.P. i wsp.; Cinnamon Study Investigator Group: An extensively hydrolyzed formula supplemented with two human milk oligosaccharides modifies the fecal microbiome and metabolome in infants with cow’s milk protein allergy. Int. J. Mol. Sci., 2023; 24 (14): 11 422
22. Vandenplas Y., Broekaert I., Domellöf M. i wsp.: An ESPGHAN position paper on the diagnosis, management and prevention of cow’s milk allergy. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2023 (w druku) doi: 10.1097/MPG.0000000000003897
strona 2 z 2
Zobacz także
Wybrane treści dla pacjenta
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Karmienie piersią bliźniąt i wieloraczków
  • Do kiedy karmić piersią, jak często karmić, ile powinno trwać pojedyncze karmienie?
  • Karmienie piersią a jedzenie ryb
  • Alergia pokarmowa
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
  • Czy można przyjmować antybiotyk podczas karmienia piersią?
  • Jak prawidłowo przystawić dziecko do piersi?
  • Przeliczanie zapotrzebowania na mleko u niemowląt karmionych mlekiem odciąganym z piersi matki
  • Czy podczas karmienia piersią można spożywać miód?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej