Na pomidora stosunkowo często są uczulone są osoby stale zawodowo przygotowujące kanapki oraz sprzedawcy żywności.
Alergia na pomidor ma różnorodny obraz kliniczny i pod tym względem nie odznacza się żadnymi osobliwościami. Pomidor należy też do warzyw, które wywołują tzw. białkowe zapalenie skóry (protein dermatitis) u osób stale zawodowo przygotowujących kanapki. Są to zmiany przypominające wyprysk. Na pomidor stosunkowo często są nadwrażliwi także sprzedawcy żywności. W jednym z badań przeprowadzonych w tej grupie zawodowej słabo dodatnie odczyny natychmiastowe obserwowano u 16%, silnie dodatnie - u 9%, a u 3% wystąpiły nawet bąble pokrzywkowe (zobacz: Pokrzywka). Opisywano także wyprysk kontaktowy związany z czwartym mechanizmem Gella i Coombsa. Zdarza się on i po dotykaniu owocu, ale występuje częściej po kontakcie z liśćmi lub łodygą rośliny. Związki wywołujące zmiany chorobowe nie zostały jednak zidentyfikowane. Należy pamiętać o możliwości wystąpienia alergii na pomidora, ale tylko wyjątkowo można spotkać nasilone objawy po spożyciu tego warzywa.
Pomidor daje odczyny krzyżowe także z lateksem (wspólne alergeny z grupy chitynaz klasy I) i może powodować zespół "lateks-jarzyny".