×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023

DW
PTD

Dieta stanowi nieodzowny element terapii cukrzycy. Ma ona na celu uzyskanie i utrzymanie prawidłowego (bliskiego normy) stężenia glukozy, lipidów i lipoprotein we krwi, optymalnych wartości ciśnienia tętniczego oraz pożądanej masy ciała.
Poniżej przedstawiamy stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego – szczegółowe zalecenia dietetyczne


Fot. Ella Olsson/ pexels.com

W leczeniu osób z cukrzycą należy uwzględnić terapeutyczny styl życia. Obejmuje on: urozmaiconą dietę, regularną aktywność fizyczną, unikanie palenia tytoniu i spożywania alkoholu, optymalny czas snu oraz unikanie stresu.

W zaleceniach podkreślono, że jednym z priorytetów leczenia behawioralnego cukrzycy, niezależnie od jej typu, powinno być utrzymywanie prawidłowej masy ciała.

W zaleceniach PTD znalazły się poniższe rekomendacje dotyczące zaleceń żywieniowych.

Węglowodany w diecie osób z cukrzycą

Obecnie nie ma wystarczających dowodów naukowych pozwalających na ustalenie jednej, optymalnej ilości węglowodanów w diecie osób z cukrzycą.

W związku z tym udział węglowodanów w diecie powinien wynosić około 45% wartości energetycznej diety. Jeśli węglowodany pochodzą z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG) i dużym udziale błonnika, ich udział w ogólnej kaloryczności diety może być nawet większy (do 60%). Dużą podaż kalorii z węglowodanów należy zalecać osobom o bardzo dużej aktywności fizycznej.

Z kolei niższą od 45% podaż kalorii pochodzących z węglowodanów (25–45%) można czasowo zalecać osobom z niewielką aktywnością fizyczną, u których możliwości jej zwiększenia są ograniczone, np. z uwagi na choroby współistniejące.

Główne źródło węglowodanów w diecie osób z cukrzycą powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza te charakteryzujące się niskim IG (<55).

Do minimum należy ograniczyć w diecie węglowodany proste (jedno- i dwucukrów). Ponadto zaleca się ograniczenie cukrów dodanych (zarówno tych stosowanych w procesie produkcji, jak i stosowanych do przygotowania potraw) i wolnych cukrów (ich źródłem są przede wszystkim cukier i słodycze, ale również miód, soki i napoje owocowe).

Jeżeli dana osoba stosuje substancje słodzące (potoczne nazywane słodzikami), to można je stosować w ilościach zalecanych przez producenta.

Spożycie fruktozy nie powinno przekraczać 50 g/dzień, nie zaleca się także stosowania fruktozy jako zamiennika cukru (pomimo jej niskiego IG – przyp. red.)

Zaleca się, aby minimalna dzienna podaż błonnika pokarmowego wynosiła 25 g/dzień lub 15 g/1000 kcal diety. W diecie należy dążyć do zwiększenia spożycia błonnika pokarmowego przez włączenie do niej co najmniej 2 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz 3 porcji warzyw bogatych w błonnik. Jeżeli nie ma możliwości podaży zalecanej ilości błonnika pokarmowego, należy rozważyć wprowadzenie suplementów błonnika, szczególnie w postaci frakcji rozpuszczalnych w wodzie. Celowe jest także zwiększenie podaży skrobi opornej (frakcji błonnika) w diecie.

Tłuszcze w diecie osób z cukrzycą

W diecie osób z cukrzycą zaleca się taki sam udział tłuszczów w diecie, jak w przypadku populacji ogólnej. W związku z tym ich ilość może stanowić od 25% do 40% wartości energetycznej diety. Jakość spożywanych kwasów tłuszczowych jest ważniejsza od całkowitej ilości tłuszczu w diecie.

Zaleca się, aby:

  • nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) stanowiły mniej niż 10% wartości energetycznej diety
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) pokrywały do 20% wartości energetycznej diety
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) dostarczały około 6–10% wartości energetycznej diety.

Zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dzień, z kolei w przypadku osób z dyslipidemią nie powinna być większa niż 200 mg/dzień.

W celu obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL, zaleca się zmniejszenie udziału nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie i/lub zastąpienie ich węglowodanami o niskim indeksie glikemicznym i/lub jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

U osób z hipercholesterolemią korzystne może być wprowadzenie do diety żywności wzbogaconej w sterole i stanole roślinne w ilości 2–3 g/dzień (mogą to być specjalne margaryny, jogurty i serki twarogowe wzbogacone w te związki – przyp. red.).

W diecie należy maksymalnie ograniczyć spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych pochodzących z żywności przetworzonej (produkty żywnościowe zawierające tłuszcze cukiernicze i smażalnicze, np. ciasta, ciasteczka, posiłki typu instant i fast-food).

W diecie osób z cukrzycą rekomenduje się spożycie tłuszczów roślinnych, natomiast wyjątek stanowi tłuszcz palmowy i kokosowy.

Białko w diecie osób z cukrzycą

Zawartość białka w diecie powino się ustalić indywidualnie. Obecnie nie ma wystarczających dowodów wskazujących na niekorzystne efekty stosowania diet bogatobiałkowych w leczeniu dietetycznym osób z cukrzycą.

U większości osób z cukrzycą, podobnie jak w populacji ogólnej, udział energii pochodzącej z białka w diecie powinien wynosić 15–20% (około 1–1,5 g/kg mc./dzień).

W przypadku osób z cukrzycą typu 2 z nadmierną masą ciała, dieta o obniżonej kaloryczności, zawierająca 20–30% białka, może zapewniać większe uczucie sytości oraz ułatwiać redukcję i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Z kolei chorzy z przewlekłą chorobą nerek powinni utrzymać podaż białka w ilości około 0,8–1 g/kg mc./dzień.

Nie ma konieczności ograniczania białka zwierzęcego, aczkolwiek u niektórych osób korzystne może być zastępowanie białka zwierzęcego białkiem roślinnym.

Witaminy i mikroelementy w diecie osób z cukrzycą

Nie zaleca się suplementacji witamin lub mikroelementów u osób, u których nie stwierdzono niedoborów pokarmowych. Wyjątek stanowią:

  • witamina D3, której suplementację należy prowadzić zgodnie z zaleceniami dla populacji ogólnej
  • kwas foliowy, którego suplementacja zalecana jest w ilości 400 µg/dzień i dotyczy kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • witamina B12, której suplementacja dotyczy osób leczonych długotrwale metforminą, u których potwierdzono niedobór tej witaminy.

Suplementacja multiwitaminowa może być niezbędna w przypadku:

  • osób w starszym wieku
  • wegetarian i wegan oraz
  • osób stosujących diety bardzo niskokaloryczne.

Alkohol w diecie osób z cukrzycą

Nie zaleca się spożywania alkoholu przez osoby z cukrzycą. Ponadto powinny być one poinformowane, że alkohol hamuje uwalnianie glukozy z wątroby i w związku z tym jego spożycie (zwłaszcza bez przekąski, posiłku) może sprzyjać hipoglikemii (niedocukrzeniu – przyp. red.)

Dopuszcza się spożywanie czystego alkoholu etylowego (w przeliczeniu) w ilości nie większej niż 20 g/dzień przez kobiety i 30 g/dzień przez mężczyzn.

Natomiast alkoholu nie powinny spożywać osoby z hipertriglicerydemią, neuropatią i z zapaleniem trzustki w wywiadzie.

Sól kuchenna w diecie osób z cukrzycą

Ilość soli w diecie osób z cukrzyca zarówno tej pochodzącej z produktów żywnościowych, jaki i dodawanej podczas gotowania potraw, nie powinna przekraczać 5 g/dzień (co odpowiada ilości 2300 mg sodu/dzień).

W przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym (sodowrażliwym) zaleca się większe restrykcje podaży soli, zgodnie z zasadami diety DASH, jednakże dane dotyczące redukcji podaży sodu poniżej 1500 mg/dzień u osób z cukrzycą są niejednoznaczne.

Piśmiennictwo

Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u osób z cukrzycą 2023. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Curr Top Diabetes, 2023; 3 (1): 1–140.
16.03.2023
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta