×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Produkty dla zdrowego serca - strona 7

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Owsianka

Owsianka

Do najważniejszych zdrowotnych efektów spożywania owsa (głównie związanych z obecnością ß-glukanów) należy zaliczyć: zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, przyspieszenie jego wydalania z kałem, wiązanie znacznych ilości kwasów żółciowych oraz opóźnienie wchłaniania triglicerydów.

19.07.2021
Zobacz także
  • Dieta MIND
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta śródziemnomorska
Wybrane treści dla Ciebie
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
  • Miażdżyca
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Cholesterol całkowity – normy
  • Dieta w chorobie Parkinsona
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta