Pytanie nadesłane do redakcji
Co może jeść diabetyk, dializowany?
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Dieta pacjentów hemodializowanych powinna zawierać odpowiednią ilość energii, tj. minimum 35 kcal/kg masy ciała, co stanowi przeciętnie około 2000-2500 kcal/ dobę. Głównym źródłem energii są węglowodany (kasze, makarony, pieczywo, mąka) oraz tłuszcze.
Ilość spożywanego białka powinna wynosić około 1-1,2 g/kg masy ciała na dobę. W większości powinno być to białko pełnowartościowe, pochodzenia zwierzęcego zawarte w mleku i przetworach mlecznych, mięsie, wędlinach, drobiu, rybach, jajach. Przestrzeganie spożywania odpowiedniej ilości białka zapobiega małemu stężeniu białek we krwi, osłabieniu odporności organizmu. Bardzo często u pacjentów dializowanych mogą występować zaburzenia gospodarki tłuszczowej. Z tego względu dozwolone są przede wszystkim tłuszcze roślinne, takie jak: olej słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, margaryna, ograniczona ilość masła. Nie zaleca się smalcu, słoniny, boczku, łoju.
Dieta powinna być bogata we właściwą ilość witamin oraz składników mineralnych. Należy wyeliminować używki (kawę, mocną herbatę), ostre przyprawy (pieprz czarny, ostrą paprykę), produkty ciężkostrawne oraz powodujące wzdęcia, m.in czosnek, cebulę. Należy także ograniczać pokarmy zawierające dużą ilości kwasu szczawiowego, takie jak: szpinak, szczaw, rabarbar.
Osoby chore na cukrzycę muszą dodatkowo unikać spożywania cukrów prostych, tzn. glukozy, fruktozy oraz sacharozy, laktozy itp. Tak więc nie powinny spożywać pieczywa z karmelem, miodem, słodem, napojów mlecznych, takich jak: jogurt owocowy czy maślanka owocowa, serków smakowych (owocowych i waniliowych), soków owocowych i napojów smakowych, słodyczy, ciast i ciasteczek, zwłaszcza kruchych. Powinni także ograniczyć spożycie owoców, zastępując je większym spożyciem warzyw.