Pytanie nadesłane do redakcji
Jaką dietę stosować przy refluksie? Czy mogę przyjmować następujące odżywki – BCAA/Jabłczan/ Kreatyna/Białko?
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Ze strony żywieniowej w chorobie refluksowej istotne jest utrzymywanie zaleceń, wymienionych poniżej:
Częste, regularne posiłki
Zaleca się spożywanie przynajmniej 5–6 posiłków dziennie. Powinny to być małe objętościowo posiłki, ale jadane często, z przerwami nie dłuższymi niż 3–4 godziny. W przypadku zaostrzenia objawów zaleca się jadanie nawet co 2 godziny. Kolację, czyli ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem.
Spożywanie posiłków powoli i w spokoju
Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. By pokarm zbyt długo nie zalegał w żołądku, ważne jest, by go starannie pogryźć i przeżuć. Jedzenie zbyt szybko, dużych kęsów bardzo obciąża pracę żołądka i nasila objawy.
Unikanie produktów nasilających objawy
Z diety zaleca się wyeliminować produkty i potrawy, które sprzyjają nasilonemu wydzielaniu soków żołądkowych, produkty kwaśne oraz o dużej zawartości błonnika. Wśród nich wymienia się:
- Wybrane warzywa, jak pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
- Wybrane owoce, zwłaszcza kwaśne, tj. cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych), konfitury wysokosłodzone
- Napoje: mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane
- Pikantne przyprawy (papryka ostra, chili, curry, pieprz)
- Potrawy przygotowane na wywarze z kości lub tłustych mięs
- Wszystkie alkohole, a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino), drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych i soku pomidorowego
Zalecane produkty
- Produkty zbożowe – pieczywo jasne, razowe, graham, kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (pęczak, gryczana), ryż, makarony
- Produkty mleczne – mleko słodkie lub zsiadłe o zawartości tłuszczu poniżej 2%, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane. Produkty zawierające bakterie probiotyczne (jogurty, kefiry), głównie z rodziny Lactobacillus zmniejszają ryzyko ponownego zakażenia Helicobacter pylori. Jest to bakteria sprzyjająca rozwojowi choroby wrzodowej
- Chude mięsa i wędliny – wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe
- Chude ryby: słodkowodne (leszcz, okoń, sandacz), morskie (dorsz, morszczuk, sola); ryby tłuste słodkowodne i morskie powinno się spożywać w ograniczonych ilościach
- Warzywa i owoce – dowolne, prócz tych przeciwwskazanych powyżej i tych, po których spożyciu odczuwamy dolegliwości
Właściwa technika kulinarna
W chorobie wrzodowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które znacznie obciążają żołądek. W tym celu zaleca się unikanie potraw smażonych na tłuszczu. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie oraz pieczenie.
Grunt to zdrowie…
Nie tylko dieta, ale również styl życia wpływa na łagodzenie objawów choroby wrzodowej. W tym przypadku zaleca się:
- zaprzestanie palenia tytoniu
- zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością
- unikanie przyjmowania pozycji leżącej po posiłkach
- rezygnację z noszenia obcisłej odzieży oraz mocno ściskających pasków
- sypianie z uniesioną górna częścią ciała
- unikanie bardzo dużych wysiłków fizycznych
- utrzymywanie aktywności fizycznej
Jeśli chodzi o stosowanie odżywek białkowych przy chorobie refleksowej opinie są różne. Brak jednoznacznej odpowiedzi wynika z faktu, że odżywki nie są badane pod kątem ich wpływu na czynność poszczególnych narządów, w tym wypadku czynność przewodu pokarmowego. U niektórych osób stosowanie tego typu suplementów przy refluksie nasilało dolegliwości. Jeśli już decydujemy się na ich stosowanie, to powinny być wykorzystywane zgodnie z zaleceniami producenta i tylko w odpowiednim cyklu treningowym.