Jak postąpić, jeżeli rodzice samodzielnie wdrożyli dietę bezglutenową przed rozpoczęciem diagnostyki celiakii?

09-12-2022
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Diagnostyka celiakii jest miarodajna tylko wtedy, gdy jest poprzedzona dostatecznie długą ekspozycją na gluten, zgodnie z zasadą „bez glutenu nie ma celiakii”. Z tego powodu tak ważne jest, aby dietę bezglutenową wprowadzać tylko po potwierdzeniu rozpoznania celiakii zgodne z aktualnymi wytycznymi. Dane dotyczące minimalnej ilości glutenu i czasu ekspozycji przed diagnostyką celiakii nie są w piśmiennictwie jednoznaczne, można się spotkać z różnymi wartościami. Najmniejsza dawka to ≥3 g glutenu/24 h przez ≥2 tygodnie. W praktyce odpowiada to mniej więcej 1 kromce chleba dziennie. W innych wytycznych można się spotkać z zaleceniem podawania około 10 g glutenu/24 h przez ≥6 tygodni, co odpowiada 3–4 kromkom chleba dziennie.

Piśmiennictwo

  1. Szajewska H.: Celiakia. (W:) Gajewski P. (red.): Interna Szczeklika 2021. Kraków, Medycyna Praktyczna, 2021: 1057–1061
  2. Husby S., Koletzko S., Korponay-Szabó I. i wsp.: European Society Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition guidelines for diagnosing coeliac disease 2020. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2020; 70 (1): 141–156

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej