Diagnostyka celiakii jest miarodajna tylko wtedy, gdy jest poprzedzona dostatecznie długą ekspozycją na gluten, zgodnie z zasadą „bez glutenu nie ma celiakii”. Z tego powodu tak ważne jest, aby dietę bezglutenową wprowadzać tylko po potwierdzeniu rozpoznania celiakii zgodne z aktualnymi wytycznymi. Dane dotyczące minimalnej ilości glutenu i czasu ekspozycji przed diagnostyką celiakii nie są w piśmiennictwie jednoznaczne, można się spotkać z różnymi wartościami. Najmniejsza dawka to ≥3 g glutenu/24 h przez ≥2 tygodnie. W praktyce odpowiada to mniej więcej 1 kromce chleba dziennie. W innych wytycznych można się spotkać z zaleceniem podawania około 10 g glutenu/24 h przez ≥6 tygodni, co odpowiada 3–4 kromkom chleba dziennie.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej