Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy ksylitol/maltitol lub erytrytol/maltitol zmniejszają ryzyko próchnicy?

Wpływ ksylitolu i maltitolu oraz erytrytolu i maltitolu na ryzyko próchnicy u dzieci

22.10.2012
Omówienie artykułu: The caries-preventive effect of xylitol/maltitol and erythritol/maltitol lozenges: results of a double-blinded, cluster-randomized clinical trial in an area of natural fluoridation
A.H. Lenkkeri i wsp.
Int. J. Paediatr. Dent., 2012; 22: 180–190

Opracowali: dr med. Grzegorz Goncerz, lek. dent. Michał Paulo
Konsultował prof. dr hab. n. farm. Marek Naruszewicz, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Skróty: CI – przedział ufności, OR – iloraz szans

Metodyka: badanie z randomizacją grupową, podwójnie ślepa próba

Populacja: 579 dzieci w wieku 10 lat z 21 szkół w Finlandii